Over ‘De dag dat de krant viel’ van Peter ter Horst
Over ‘De dood en het peloton. Wielergedichten'

Aan Eelke van Es gaan we veel plezier beleven

Nieuw op internet, sinds vrijdagavond: een website waarop Groninger dichters zichzelf en hun werk presenteren aan het wereldwijde publiek. Een initiatief van stadsdichter Stefan Nieuwenhuis. 32 dichters telt www.dichtstadgroningen.nl om te beginnen. Allemaal van het serieuze soort, met een of meerdere bundels bij serieuze uitgevers en publicaties in serieuze tijdschriften.

Eelke
Een dag later meldde zich een nieuwe dichter voor dichtstadgroningen.nl: Eelke van Es (foto Jan Zeeman) uit Groningen. In café Marleen werd zaterdag zijn eerste bundel gepresenteerd, Eenvoudige gedichten. Uitgeverij De Contrabas pikte hem op, mede op basis van zijn bijdragen aan de veelbezochte poëziewebsite van dezelfde naam. Serieuzer dan De Contrabas kan bijna niet.

Vandaar wellicht dat Van Es, voorafgaand aan de presentatie, aan de bar een glas tomatensap bestelde. Misschien wel het meest serieuze drankje in de horeca. Tevergeefs, want dat serveren ze al jaren niet meer bij Marleen. Vandaar ook dat Chrétien Breukers, uitgever en hoofdredacteur van De Contrabas, Bart F.M. Droog had gevraagd de presentatie in banen te leiden, qua toespraken en bundelverkoop. Want als iemand poëzie bloedserieus neemt, dan is het Droog.

Een paar jaar geleden was Droog nog gemeentedichter in Emmen, een functie die momenteel door Van Es (1979) wordt vervuld. Hij heeft maar één gedicht nodig gehad om de laatste aanhangers van F.C. Emmen op de kast te jagen. En toen moest – balletje, balletje – de bekende wisseltruc met de gemeentelening voor het lege voetstadion nog plaatsvinden.

Eenvoudige gedichten is andere koek. Als bewijs droeg Van Es zaterdag Wiegelied voor, met prachtig beheerste stem: ‘Als ik zeggen mag/ de wereld is duizend dingen/ die spelen met je haar// Als ik doorpraat/ om te bedenken waar/ de bodem schuin zal gaan// Als ik een gat graaf/ om in donkere gezichten/ de dag te zien beginnen//scheve schaats krakelingen/ wereld in duizend dingen.'

Daarna, op verzoek van zijn familie uit Eindhoven, een gedicht over een gestorven hond: ‘De warmte die hij aan ons gaf/ moeten we snel verdelen./ Hij klimt geduldig in zijn graf/ om langzaam te vergelen.// Trouw weerklinkt zijn oude blaf/ voor wie het iets kan schelen./ Wat zal hij zich snel vervelen,/ dit is zijn laatste straf./ Mijn hondje glinstert in zijn graf.' Een eenvoudig gedicht inderdaad, waarbij eenvoudig een kwaliteitscriterium is.

EenvoudigeGedichtenEind volgende maand promoveert Van Es aan de universiteit op George Herbert (1593-1633), een Engels dichter, geleerde en dominee die in de zeventiende eeuw het mondaine leven de rug toekeerde om in een plattelandsgemeente gedichten te gaan schrijven voor de 'gewone lezer'. Zo'n beetje wat Van Es na zijn promotie wil gaan doen in Zuidoost-Drenthe. Om hem op weg te helpen, schonk zijn vader hem zaterdag een fiets met stalling in Emmen.

Dat, zo mogen we zeggen, is méér dan serieus.

Bundel

Eenvoudige gedichten van Eelke van Es is verschenen bij uitgeverij De Contrabas. Prijs: 15 euro (60 blz.) Op 2 mei is Van Es gastdichter bij De Dichtclub in café Marleen in Groningen. Aanvang 20.30 uur. Zie ook www.gemeentedichteremmen.nl