Renaissance in het Noorden in zestien musea
Luister naar Jan Lokin: lees Charles Dickens

Twee beurzen met kunst in het Noorden

ArtAssenArtFairInternationalHet Noorden krijgt dit najaar twee kunstbeurzen, relatief kort na elkaar. Eerst Art Fair International op 21, 22 en 23 september in Martiniplaza in Groningen, daarna Art Assen op 3 en 4 november in de TT Hall.

De laatste beurs is een voortzetting van Art EvenTT, dat in 2010 en 2011 ook al in Assen werd gehouden. Volgens organisator Anita Eleveld is voor een naamsverandering gekozen omdat de naam Art Event in toenemende mate door andere beurzen wordt gebruikt.

Art Fair International is nieuw en een initiatief van Denis Wood uit Assen, die bij de eerste editie van Art EvenTT betrokken was. Wood heeft grootse plannen voor Groningen. Hij wil naar eigen zeggen Pan Amsterdam en Tefaf Maastricht beconcurreren met een beurs waar naast galeries ook autodidacten en professioneel opgeleide kunstenaars hun werk presenteren.

Groningen wil zich van Amsterdam en Maastricht onderscheiden door lagere prijzen voor stands. Martiniplaza wordt daarbij voor Art Fair International opgesplitst in een laagdrempelig deel en een luxe deel. Wood mikt op zo'n 350 deelnemers uit binnen- en buitenland en zoekt samenwerking met de kunstopleidingen.

Art Assen heeft eveneens een brede opzet: van kunst tot en met kunstnijverheid, van zowel amateurs als professionals. De opzet in de TT Hal is kleiner dan in Martiniplaza; organisator Eleveld wil de bezoeker in Assen niet overvoeren. Ze verwacht zo'n 180 deelnemers. Ongeveer de helft heeft zich al aangemeld.

De suggestie dat twee grote kunstbeurzen in het Noorden een beetje veel van het goede is, wordt door zowel Eleveld als Wood verworpen. "Wij voegen echt iets toe", belooft Wood. "We zullen het zien", zegt Eleveld.