Over ‘Dinsdag’ van Elvis Peeters
Iduna Paalman wil gewoon graag dingen maken

Plastic sprookjes van F.M. Hutchison

Het lijkt wel alsof een man staat te pissen in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Emmen. Daar, bij dat kleine boompje in het gras, op dat schilderij. Je kunt het zien aan zijn licht voorovergebogen schouders en aan zijn linkerhand, die verscholen gaat achter zijn heup. Prachtig – pissende mannen zijn schaars in de beeldende kunst, het werk van Andres Serrano ten spijt.

De pisser – hij heet overigens Simon – is een creatie van beeldend kunstenaar F.M. Hutchison uit Groningen, die dit voorjaar de solotentoonstelling Real Life in het CBK heeft. Een goed gekozen titel. Omdat we bijna allemaal wel eens pissen in het gras. En omdat veel meer van zijn voorstellingen zo alledaags zijn: portretten, een vogel in een park, een speeltuin, een camping, een huiskamer, een gezinsauto.

Hutchinson
Alledaags is een rekbaar begrip tegenwoordig – ook bij Hutchison. Dus is zijn vogel in het park eerst geschilderd en vervolgens in een foto gezet. En is zijn gezinsauto uitgesneden, daarna op houtplaat geplakt en vervolgens aan de wand van het CBK bevestigd, net als het portret van zijn vrouw, zijn spelende kinderen en het kleed met de picknickspullen. Eerdergenoemde camping is overigens ondergelopen. De speeltuin verlaten.

In Real Life is het gewone ongewoon. Hutchison bereikt dat, onder meer, door als schilder gebruik te maken van computertechnologie. Zo bouwt hij met een 3D-programma scènes die vervolgens, buiten de computer, worden geschilderd. Simon is bijvoorbeeld een voorgemodelleerd 3D-figuur die aan een second life in een schilderij is geholpen. En voor Arrival gebruikte hij de computer om de schaduw van een vliegtuig boven een woonwijk te schilderen.

Real Life telt ook een aantal traditionele schilderportretten, van de kunstenaar zelf en van zijn naasten. Maar het meest interessant en intrigerend is toch wel het opzichtige spel met meerdere media waarbij je als kijker de schilderkunst, fotografie, computertechnologie, ruimtelijk werk afzonderlijk kunt herkennen. En aldus een surrealistisch effect wordt gecreeerd, met een humoristische ondertoon die het midden houdt tussen licht-absurd en mild-ironisch.

Zelf spreekt Hutchison van plastic sprookjes. Ook dat is erg goed gevonden. Vooral omdat zo’n omschrijving ongrijpbaar, nee, bijna leeg is. Realistisch, maar toch ook weer allesbehalve dat.

Tentoonstelling: ’Real Life’ van F.M. Hutchison. Te zien tot en met 29/4 in CBK, Ermerweg 88b Emmen. Open wo t/m zo 13.00 tot 17.00 uur. Op 25/3 geeft de kunstenaar een rondleiding in het CBK Emmen. Start 11.30 uur.