Iduna Paalman wil gewoon graag dingen maken
Digitale Audio Booster kan het wel aan

MOBi: overslag van ideeën en hedendaagse kunst

De creatieve industrie. Je hoort er veel over, maar ziet het nauwelijks. Dat wil zeggen: tot voor kort. In het Ebbingekwartier, even buiten het centrum van Groningen, gingen onlangs de deuren van MOBi open: 1000 m2 met presentatie- en werkruimten voor kunstenaars en verwante geesten, op een steenworp afstand van de cultuurbolwerken Simplon en Het Paleis.MobiNP3
Vanaf de straat gezien, doet MOBi denken aan een terminal. Het gebouw bestaat uit containers die de wereld hebben gezien, maar in Groningen zijn het bouwstenen voor projectruimte NP3.tmp (de begane grond en de buitenruimte) en een bovenverdieping waar zes ateliers zijn gevestigd. (foto Jan Tengbergen)

Samengevat: een plek voor overslag voor ideeën en hedendaagse kunst.

Drijvende krachten achter MOBi zijn Gea Smidt, Ruud Akse en Zwaan Ipema. Smidt is kunstenaar en ondernemer, Akse en Ipema zijn de gezichten van het Groninger kunstenaarsinitiatief NP3. Met hulp van onder meer woningcorporatie Nijestee, de provincie en de stad Groningen kregen ze de handen op elkaar voor een project dat elders in het land geen vergelijk kent.

MOBi en haar gebruikers hebben grootse plannen. Begrippen als experiment, innovatie en duurzaamheid spelen daarbij een belangrijke rol. Het verzamelgebouw is bijvoorbeeld ontworpen om energieneutraal te zijn. Het gebouw kan eenvoudig uit elkaar worden gehaald om vervolgens opgesplitst of als geheel elders te worden opgebouwd – in Groningen, of waar dan ook ter wereld.

Vooralsnog blijft het vijf jaar in het Ebbingekwartier gevestigd waar het als schakel moet dienen tussen kunstenaars en bedrijven. Daarbij komen ideeën van kunstenaars ten goede aan ondernemers en vice versa. Zo gaat MOBi samenwerken met TNO - Groningen en met EnTranCe, een initiatief van BAM, GasTerra, Gasunie, Hanzehogeschool Groningen en Imtech. Aldus wordt een bijdrage geleverd aan de maatschappij, cultuur en economie.

Twaalf lokale kunstenaars hebben vooralsnog voor één jaar een atelier bemachtigd om te werken, te experimenteren en samenwerkingsverbanden aan te gaan. In de openingstentoonstelling van NP3.tmp op de begane grond presenteren tot half april vier kunstenaars werk aan het publiek: Daan Samson, Anno Dijkstra, Willum Geerts en Wouter Huis. Zowel in als naast de containers, maar allemaal onder één dak.

Bezoek

NP3.tmp is van woensdag tot en met zaterdag te bezoeken van 13.00 tot 18.00 uur aan de Kolendrift 13 in Groningen. Zie ook www.wijzijn.mobi en www.np3.nu