Uit de laden van Jean Dulieu
Dans en meer op Documentaire Dag Drenthe

Waar blijft het Atalanta-informatiecentrum?

InfocentrumOnder de oorlogskop ‘Denkfouten bij theater’ een intrigerend stuk in Dagblad van het Noorden afgelopen maandag. Met in de hoofdrollen Bezorgde Burgers Emmen, een trio dat bedenkingen heeft bij het Atalanta-project, en Ashok Balotra, de stedenbouwkundige die ‘de grote lijnen’ voor datzelfde project heeft bedacht.

De bezorgde burgers zijn dit keer bezorgd over de precieze plek die het toekomstige theater krijgt én over een nieuw plein bij winkelcentrum De Weiert. Door de ligging van het theater zou dat plein wel eens te groot kunnen worden, vrezen ze. Met twee gevaren in het verschiet. Het wordt óf een desolate vlakte, óf hemel en aarde moeten bewogen er wat van te maken met als gevolg dat de Markt van Emmen straks wordt leeggezogen.

Een echte verlies-verlies-situatie.

Volgens Balotra zal het zo’n vaart niet lopen. Dat nieuwe plein wordt niet te groot. “Ik schat dat de ingang [van het nieuwe theater] op zo’n zestig, zeventig meter van de nieuwe Albert Heijn komt”, zegt hij. “Dus waar heb je het dan over? Met wat horeca erbij kan dat echt wel een gezellig plein worden.” Schuiven met het nieuwe theater is onnodig, aldus Balotra. Dit in tegenstelling tot de sloop van de Traverse en de aanleg van een verkeerstunnel.

Dan doet de stedenbouwkundige een uitspraak, ter verklaring van de verwarring bij Bezorgde Burgers Emmen: “Kennelijk schort er iets aan de communicatie tussen gemeente en burgers.”

Merkwaardig: omdat de gemeenteraad het college ruim een jaar geleden per motie heeft opgedragen ‘op de kortst mogelijke termijn weer een actief communicatietraject op te zetten’ zodat het Atalanta-project in goede banen wordt geleid. Allemaal klein bier natuurlijk, en met een website kom je een eind tegenwoordig als je bijna een half miljard euro aan publiek geld wilt investeren in de verbouwing van het Emmer centrum.

De tijd lijkt zo zoetjesaan rijp voor een informatiecentrum. Een plek waar bezorgde burgers antwoord kunnen krijgen op prangende vragen als:

 • Hoe de nieuwe dierentuin er met al die verschillende wereld uit komt te zien.
 • Waar de bijbehorende animatiefilm blijft.
 • Waarom de NOM geen geld stopt in de verplaatsing van de dierentuin.
 • Waarom gedeputeerde staten van Drenthe de eis hebben laten vallen dat het park straks versneld zijn lening moet aflossen.
 • Waarom de parkdirectie geen tijd steekt in overleg met de middenstand.
 • Hoe het kan dat het park afgelopen jaar nog geen 700.000 bezoekers wist trekken, ondanks leningen, tv-spotjes en leeuwen.
 • Hoe het verder moet met de parkgrond aan de Hoofdstraat nu het rijk daar miljoenen euro’s minder in investeert.
 • Wat de gevolgen zijn voor het Atalanta-project nu de belastingdienst niet verhuist naar de plek van het voormalige politiebureau.
 • Wat een mens in al die electronicawinkels moet zoeken.
 • Hoe wethouder Bouke Arends denkt Emmen te kunnen laten groeien terwijl zelfs lokale woningcorporaties daar geen geloof meer in hebben.
 • Wat er straks gaat gebeuren met de grond van de huidige Muzeval.
 • Hoe het nieuwe theater er uit komt te zien en waar het precies komt te staan.
 • Welke programmering dat theater gaat voeren en welk bedrag daar per seizoen beschikbaar voor komt.

Het hoeft geen groot informatiecentrum te zijn, we staan niet op de Grote Markt in Groningen waar de bevolking wordt voorbereid op de komst van het Forum. Maar een bouwkeet zou aardig zijn. Tweedehands is geen bezwaar nu het infocentrum bij de Delftlanden de deuren kan sluiten. Ashok Balotra weet vast wel een mooi plekje. En wethouder Sleeking wil ‘m ongetwijfeld openen.