Woutertje Pieterse: vers, maar zonder noten
Dichter des Vaderlands draagt voor: J.H. Leopold

Triomfantelijke terugkeer van John Cooper-Clarke

Aan de memorabele momenten die popclub Vera reeds heeft gekend, kan een volgende worden toegevoegd: de 64-jarige John Cooper-Clarke tijdens Gedignag 2012 (Foto Jan Glas). Op zijn verjaardag, dertig jaar na een eerste bezoek deed de Britse punkdichter opnieuw Groningen aan. Triomfantelijk, aan het begin van de Poëziemarathon tijdens Gedichtendag.

JanGlasGedignag
Hoewel al jaren actief als podiumdichter bereikte Cooper-Clarke in februari 1981 het hoogtepunt van zijn ‘roem'. Vooral dankzij Snap, Crackle & Bop, een album met gedichten als Conditional Discharge en Beasley Street, vastgelegd met het geluid van Factory-producer Martin Hannett. Daarna liep het heel anders, ook wegens een heroïne-hobby. Hij bracht nog één album uit en werd vervolgens ‘manager' van de tragische zangeres Nico.

In 2007 waren de schijnwerpers terug. Nu dankzij de makers van televisie-reeks The Sopranos, die zijn gedicht Evidently Chickentown gebruikten, een cameo in de film Control van Anton Corbijn en de lof die hij kreeg toegezwaaid door de Arctic Monkeys. Het leverde hem in eigen land erkenning in het literaire circuit op en een nieuw, zij niet al te groot publiek.

Woensdag oogde Cooper-Clarke alsof de tand des tijd aan hem voorbij is gegaan: broodmager, gegroefd gezicht, getoupeerd en haar, stijlvol zwart gekleed. En hij bleek ad rem als een stand-up comedian. Destijds viel hij op door bijtende en spottende gedichten uit te spugen, waarin hij zichzelf en zijn omgeving niet spaarde. Dat doet hij steeds, met het tempo van een commentator die een hondenrace verslaat, zeer verstaanbaar en met ontwapenende flair.

Toegegeven, vergeleken met zijn jonge voorgangers tijdens Gedignag, en dan vooral met de geweldige stemkunstenaar Daan Doesborgh, is Cooper-Clarke met zijn eindrijmen blijven hangen in de negentiende eeuw. De kracht zit vooral in een verbluffend vermogen het publiek op de tenen te doen staan en op alles te reageren wat om hem heen gebeurt. De meest getapte gozer aan de bar. Zeer gevat. En, niet onbelangrijk, in het bezit van een stapel messcherpe gedichten.

Gebeurtenis: optreden John Cooper-Clarke ikv Gedignag. Gezien: 25/1 Vera Groningen. Publiek: 50. Bijzonderheid: ook met Dennis Gaens, Daan Doesborgh, Ellen Deckwitz, Elwin Staal + Sieger MG.