Over 'Mijn naam is Legioen' van Menno Wigman
David Troch wint Turing Gedichtenwedstrijd

Op verjaarsvisite bij Gerard Nijenhuis

GerardNijenhuisGerard Nijenhuis bestaat tachtig jaar. Aanleiding voor een feest in besloten familiekring, zaterdag. En zondag een bijeenkomst op het gemeentehuis in Gieten waar gansch kunst- en cultuurminnend Drenthe en omstreken voor was uitgerukt. Van kunstschilder Alfred Hafkenscheid tot en met taalvirtuoos Ton Peters, van mister Stellingwerf Johan Veenstra tot en met miss RTV Drenthe Annette Timmer.

Toespraken kregen ze. Van burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze. Die zegt na te denken over zijn vertrek en uitgebreid stilstond bij de tijd dat het Dagblad nog Nieuwsblad van het Noorden heette, toen de vader van Gerard Nijenhuis burgemeester van Gieten was. Naar diezelfde vader is sinds zondag het Burg. Nijenhuispad (1931 – 1941, 1945 – 1958) bij Gieterveen vernoemd.

En ook van Anne Doornbos, voorzitter van het Huus van de Taol en in die hoedanigheid slim bliede met de jarige. Onder meer omdat deze de Drentse taal decennia achtereen levend houdt met proza en poëzie. Als dank kreeg Nijenhuis een erespeld opgespeld, als derde Drent na Rieks Siebering en Martha Hadderingh. Het is makkelijker een koninklijke onderscheiding te krijgen dan het erespeld van het Huus van de Taol, memoreerde Doornbos.

Er was muziek. Van kleinkunstkwintet Gloed uit Nijmegen met zangeres Rudi Korthuis en gitarist Gerard Veltrop. Die na een bezoek aan De Hereboerderij van Nijenhuis en diens vriend Jan Gilhuis in Bronneger een aantal gedichten op muziek hebben gezet. In de raadzaal van Gieten zongen ze er vier, plus iets van Jan Hanlo en als hoogtepunt een samba naar een gedicht van Leendert Witvliet.

Er was medianieuws. Documentairemaakster Lydia Tuijnman werkt aan een portret van Nijenhuis, hopelijk met dezelfde ploeg en hetzelfde budget waarmee zij vorig jaar eerdergenoemde Hafkenscheid in beeld en geluid wist te vangen. Volgende maand verschijnt de jarige dichter overigens in De Literaire Hemel in Amen en dinsdagavond schuift hij aan bij televisieprogramma Drents Diep.

Er was de presentatie van de bloemlezing 80 Gedichten, met veertig gedichten in het Nederlands en veertig in het Drents. Waarin Nijenhuis vele registers bestrijkt. Hij excelleert in het beschrijven en bezingen van geborgenheid en het ongrijpbare verschijnsel dat we thuiskomen noemen - omzien naar wat was, verlangen naar wat komt en het zoeken naar een plek om te blijven. Op een bijgevoegde cd draagt hij alles voor.

Maar boven alles was er de jarige zelf, die volgens kenner Suze Sanders niet vort is te denken oet de Drèentse literaire wereld. In het nawoord van 80 vat ze het in vogelvlucht samen: zijn woelige leven en uiteenlopende werk, als dichter, dominee en maatschappelijk werker, als echtgenoot, vader en vriend. Hoe Nijenhuis tal van functies heeft bekleed en is gaan fungeren als scharnierpunt tussen een oude en nieuwe generatie.

Jongensachtig stralend, en getooid met een bewonderenswaardig kapsel. Drenthe mag dan officieel geen middel- en hoogtepunt kennen – snakkerigheid is meer iets voor het Westen – Gerard Nijenhuis kun je er goed bij hebben. Vanwege zijn literaire kwaliteit én zijn vermogen om die kwaliteit uit te dragen. Kortom, zo'n goeie hebben wij nog niet gehad. Van je lang zal hij leven. In de gloria.

80 Gedichten

De bloemlezing 80 gedichten van Gerard Nijenhuis is verschenen bij uitgeverij Het Drentse Boek. Prijs 18,50 euro (96 blz + cd)