Het is avontuur, en het is onderwijs
26-1-12
Tien jaar al biedt het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, kortweg DeFKa, een podium aan het Frank Mohr Instituut (MFI), de masteropleiding voor kunstenaars in Groningen. Eerst aan de Vaart en sinds een jaar of drie aan de Venestraat. Momenteel tonen aldaar zeventien studenten hun werk onder de titel All Options Open.
Oftewel: alles is mogelijk.
Dus ook het leegkiepen van een kruiwagen bagger in de voormalige aula, het ophangen van een schommel in de entreehal en het projecteren van beelden van een bad vol schuim en zeepbellen op een wittemuur, inclusief het oproepen van de bijbehorende geuren. Allemaal onderdelen van een performance waarmee Janine van Veen All Options Open opende.
"Geen kunst die je snel in het Groninger Museum of Museum De Buitenplaats zult aantreffen," zegt Ton Mars van het FMI. "Eerder bij kunstenaarsinitiatieven, of op andere plekken voor hedendaagse, moderne kunst. Maar op een dag zou het werk van Janine zomaar in, bijvoorbeeld, museum De Pont in Tilburg te zien kunnen zijn."
Mars geeft een rondleiding. Verwacht geen kunst die de werkelijkheid wil bevestigen, waarschuwt hij. Aan het instituutwordt geleerd dat er meer werkelijkheden bestaan dan de esthetische werkelijkheid van de Klassieke Academie. Reken op verwarring en ontregeling. "Het is avontuur", zegt Mars. "En het is onderwijs. Niet alles is perfect."
We houden stil bij een pilon die horizontaal aan een muur is geschroefd. Het topje is verwijderd, zodat een kijkgat is ontstaan met uitzicht op een tekening van, eh, laten we het een steiger noemen. Of een klimrek.Wat het is? Mars twijfelt. "Het heeft misschien met werk in uitvoering te maken. En gelet op het verweerde uiterlijk van de pilon zou je kunnen denken dat de kunstenaar voorstander is van hergebruik van materialen."
Hoeveel informatie is nodig om kunst te kunnen waarderen? "Een werk hoeft niet per se op zichzelf te staan", zegt Mars. "Soms is extra informatie prettig, maar soms ook niet. Soms wil de kunstenaar informatie kwijt, soms juist niet. Bij klassieke schilderkunst zijn we geneigd te zeggen: ‘Dat snap ik’.Wat niet waar is, want echt snappen doe je kunst nooit, volgens mij."
In een aanpalende ruimte hangen twee werken van Joyce Zwerver. Het ene bestaat uit lange, onregelmatige banieren van transparant papier, die met grijze inkt zijn bewerkt en elkaar overlappen. Het andere bestaat uit drie sculpturen van rode zijde, op verschillende manieren geknoopt, het lijken hangende jurken. De banieren zijn méér dan geslaagd. "Dit heeft zeker kwaliteit", beaamt Mars. "Vervolgens is de vraag: Waar zit dat in?" De ’jurken’ komen niet tot hun recht. "Daar moet Joyce nog even naar kijken."
Exposeren in Assen is ook improviseren. Lotte Bosman koos een lage ruimte onder een podium, waar het publiek gebogen over haar fijne tekenwerk móet staan. Veronique Schrama (foto), gewend aan papier, belandde in een kamer met een intercomsysteem dat inspireerde tot muurtekeningen met apparaten.
Drie afdelingen telt het FMI – naast schilderkunst en interactieve media is er tevens de in Assen afwezige theatervormgeving. De masteropleiding in Groningen trekt studenten van over de hele wereld: Japanners, Chinezen, Spanjaarden, Amerikanen. Het aantal studieplekken is beperkt. "Het is een elitaire opleiding," zegt Mars.
Doet het FMI aan baangaranties? "Er is een markt voor deze kunst, een kleine markt. Dat weten de studenten", zegt Mars. "Maar het gaat ze niet om de markt. Deze kunstenaars willen hun werk maken, zonder direct aan een publiek of carrières te denken. En ze willen diewerken tonen.Wat niet altijd makkelijk is, maar wel mogelijk. Daarna willen ze erkenning. Niet zozeer in geld, maar in waardering."
Tentoonstelling
All Options Open met werk van studenten van het Frank Mohr Instituut is tot en met 11/2 te zien bij DeFKa in het Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst (SMAHK) aan de Venestraat 88 in Assen. Open do t/m za van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.smahk.nl