Krimp kan ook iets moois opleveren: De Streek
Awater Poëzieprijs voor Anne Vegter

Het hogere kliederen van Daniëlle van Broekhoven

De Fabriek, het fraaie onderkomen van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Emmen, is gelegen aan het Oranjekanaal bij Noordbarge. Het roestbruine water van het kanaal wil er soms bijzonder uitzien, vooral als het bij afwezige wind is bedekt met een laag stof dat onvoorspelbare vormen aanneemt. Geen fris kabbelend beekje, maar een mistroostige bak vloeistof waarin door gebrekkige doorstroming nauwelijks leven mogelijk lijkt.Wild1DanielleVanBroekhoven
Daniëlle van Broekhoven (Tilburg, 1975) zal het Oranjekanaal prachtig vinden. Haar werk, momenteel in De Fabriek te zien onder de noemer Hidden Splendour, heeft een vergelijkbare mysterieuze grilligheid als vertrekpunt. Laag over laag schilderend creëert ze ingetogen, decoratieve beelden die in de verte ruige landschappen in herinnering roepen. Of beter: oppervlakten die plantenresten suggereren en metamorfosen zichtbaar maken. Figuratie en abstractie zoeken hier een evenwicht.

In een brochure die Hidden Splendour vergezelt, vertelt ze over het ontstaan van haar schilderijen: "De doeken liggen plat op de grond, of bij kleinere werken op tafel. Op die manier kan ik nat in nat met sterk verdunde verf werken. Grote plassen acrylverf giet ik uit over olieverfschilderingen. Sommige delen poets ik weg, andere delen worden uitgelicht en extra benadrukt door weer een laag verf."

Hier hebben we te maken met het hogere kliederen. Wat zeker niet neerbuigend is bedoeld, daar de resultaten verbluffend spectaculair zijn. Misschien wel juist omdat niet met een vooropgezet doel wordt gewerkt. Het proces bepaalt, niet het ideaal. Dat Van Broekhoven zich daarbij laat inspireren door de natuur, door de werkelijkheid, bewijst een reeks foto's op karton: besneeuwde takken, sop en belletjes, bladeren en, jawel, wateroppervlakten.

De kwaliteit van haar werk wordt benadrukt door een tweede expositie in het CBK, met werk van de Amateur Kunstenaars Emmen (AKE). Twee citaten uit het gastenboek volstaan: "Wat een harde tegenstelling". En: "Op de website van schildersvereniging Emmen gelezen dat er veel cursussen worden gegeven door professionele kunstenaars. Dit is helaas, op een paar werken na, niet terug te vinden in deze tentoonstelling. Te weinig kleurkennis en expressie, te slordige compositie van stillevens. Maar door steeds weer te oefenen kan het altijd beter worden."

Misschien dat Van Broekhoven nog eens naar Zuidoost-Drenthe wil terugkeren.

Tentoonstelling: Hidden Splendour van Daniëlle van Broekhoven. Te zien: t/m 5/2 bij CBK Emmen, Ermerweg 88b Emmen Open: wo t/m zo 13.00 – 17.00 uur.