Over ‘Een ontmoeting met Wislawa Szymborska’
Godfried Bomans was zo gek nog niet

Brieven aan een terminaal schrijver

FrankeUphoffDe Boekenweek – motto: Vriendschap en andere ongemakken – laat nog op zich wachten, maar uitgeverij Podium is er klaar voor. Het bedrijf stuurde zijn relaties als nieuwjaarsgeschenk Als je me maar blijft schrijven, een briefwisseling tussen Herman Franke en Manon Uphoff. In maart verschijnt het in de winkel, u doet er goed aan geld opzij te leggen.

Want wat een prachtig boekje is dit; ontroerend, aangrijpend, indrukwekkend, leerzaam en nog meer. Mede door de wetenschap dat de in Groningen geboren Franke (1948) niet meer onder ons is. De auteur van onder meer De verbeelding en de trilogie Voorbij ik en waargebeurd overleed in 2010 aan de gevolgen van kanker. Hij was toen zo’n vijftien jaar bevriend met Uphoff (1962), auteur van boeken als Begeerte,  De vanger en De spelers.

Als je me maar blijft schrijven omvat de laatste twee jaar van hun vriendschap. Vanaf het moment dat Uphoff ’het bericht heeft laten indalen’ tot en met een notitie waarin Franke op nieuw bloed wacht dat hem de energie moet geven om terug te kunnen schrijven. Het is een kort briefje, zoals al zijn hier opgenomen brieven nogal kort zijn. De sloop was al in 2009 te ver gevorderd.

Met als gevolg dat we vooral op Uphoff zijn aangewezen. Dat is beslist geen straf. Ze toont zich een zeer begenadigd brievenschrijfster, behept met een benijdenswaardig vermogen om te keuvelen, te klagen en te prijzen. En – alsof het niks is – de lezer een hart onder te riem te steken. Zo’n geschenk gun je iedereen. En zo’n vriend ook.

Boek Als je me maar blijft schrijven. Auteurs Herman Franke & Manon Uphoff. Uitgever Podium. Prijs nog niet bekend (128 blz.). Bijzonderheid Nieuwjaarsgeschenk, de handelseditie verschijnt februari/maart.