Rouwen met Connie Palmen
Het Drents Museum en de Gouden Eeuw van China

Een onsje meer van Ramsey Nasr

RamseyNasrAls je geen NRC/Handelsblad leest en ten tijde van Pauw & Witteman reeds onder de wol ligt, zou je zomaar kunnen denken dat er na Driek van Wissen geen Dichter des Vaderlands meer is benoemd. Fout dus. Op basis van voornamelijk in Vlaanderen verzamelde stemmen wordt de functie sinds 2009 bekleed wordt de functie sinds 2009 bekleed door Ramsey Nasr. Tot op heden liet hij zich één keer in onze contreien zien, als onderdeel van literair circus Behoud de Begeerte.

Waarmee niet is gezegd dat Nasr zich er van afmaakt. Hij is nu eenmaal meer van de camera’s dan van de zaaltjes met poëzieliefhebbers, meer van het acteren dan van het signeren, meer van het buiten- dan van het binnenland. Zijn niet-bijgewerkte website vertelt het allemaal: de Book Fair in China, op cultuurreis door Georgië, het Goethe-instituut in Brussel, een opiniestuk over de Nederlandse rol in het Midden-Oostenconflict.

Gelukkig heeft Nasr tijd gevonden voor Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst, een bundeling van zijn DiDeVa-gedichten tot dusver, plus twee polemische teksten waarin hij zich van zijn geëngageerde kant laat zien. Lees om te beginnen zijn toespraak Alleen op cultuur zet je een Ork, uitgesproken op het Malieveld en gegoten in de vorm van een open brief aan premier Rutte met daarin de zin ‘Dit kabinet haalt de mens uit ons weg’.

Gerrit Komrij was als Dichter des Vaderlands vilein, zijn tijdelijke vervanger Simon Vinkenoog warrig, en Driek van Wissen gemoedelijk. Ramsey Nasr, en dat blijkt niet alleen uit zijn polemieken, is een dichter van het furieuze soort. Een die zijn nieuwe vaderland vanuit weinig genuanceerde maar oprechte overtuiging er ongenadig van langs wil geven. Zoals in In het land der koningen, geschreven na de aanslag van Karst T.:

‘en in dit rood, rood schemerland/ waar de grenzen totaal werden opgeheven/ waar de mondigheid totterdood wordt beleden/ en waar zestien miljoen koningen leven// daar ontstaat vanzelf een nieuwe orde/ daar zal langs feestelijk afgezette lanen/ een laatste koningin haar laatste onderdanen/ als beesten overreden zien worden.’

Subtiel is het allemaal niet. Nasr is van het pathos en de grote gebaren. Hij maakt ten volle gebruik van zijn ervaring als acteur, met de wetenschap dat een onsje meer het bij de klant altijd beter doet dan een onsje minder. De boodschap komt over, zelfs als de vertolker over onze hoofden heen declameert. Het wérkt, en dat is ook veel waard.

Boek: Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst. Auteur: Ramsey Nasr. Uitgever: De Bezige Bij. Prijs: 16,50 euro (112 blz.).