M. Vasalis voor tv-kijkers verklaard
In Rouke Broersma zingen verschillende vogels

Doe-het-zelven met Gerard Reve

ReveIwemaRevianen zijn liefhebbers van het werk van Gerard Reve, dat weten we. Maar je hebt ook liefhebbers van Gerard Reve zelf. Die gaat het niet alleen om de geschriften, maar ook om de persoon. Fans, zeg maar. Zij die alles willen weten, lezen en soms ook bezitten. Reve all inclusive.

Klaas Iwema uit Noordwolde is zo iemand. Hij schreef Steen voor steen, woord voor woord. Over Gerard Reve en het bouwen, een boekje waarin, jawel, de bouwactiviteiten van de grote schrijver centraal staan. Is dat gek? Nou, nee. Zelfs de incidentele lezer van Reve zal weten dat in diens boeken veel weten dat in diens boeken veel woorden worden gewijd aan het klussen in en rond de woonstede.

Iwema spitte het complete oeuvre door en stapte, verspreid over jaren, meerdere malen in de auto om te kijken wat er op verschillende adressen in Friesland en Frankrijk van het gemetsel is overgebleven. In Steen voor steen, woord voor woord doet hij verslag middels analyses, reisimpressies, plattegrondjes en kiekjes.

Een en ander wordt nogal onrustig gepresenteerd, Iwema’s project is erg hobbymatig. Maar tussen de regels door worden we wel iets wijzer. Het verhuizen en verbouwen vloeide bij Reve voort uit onrust, een behoefte de omgeving naar zijn hand te zetten en – kunstenaars eigen – de onbedwingbare behoefte tot creatie.

Boek: Steen voor steen, woord voor woord. Over Gerard Reve en het bouwen. Auteur: Klaas Iwema. Uitgever: Vliedorp. Prijs: €10 (60 blz.)