De lange adem van het harmonium
Over 'Koets naar Wenen' van Jan Procházka

Dáár knapt Coevorden van op

Er wordt wel eens schamper gedaan over Coevorden. Dat het vestingstadje zo is afgegleden, bijvoorbeeld. En dat de gemeenteraad zo slapjes en zwakjes zijn best doet om er nog íets van te maken, om de leegloop en het verval op zijn minst tegen te gaan. Wat betreft dat laatste: er wordt aan gewerkt.

IMG_1499 
Zo heeft de uitbater van havezathe de Havixhorst bij De Wijk, Jos Wijland, zich ontfermd over het Kasteel. Na een investering van 7,5 miljoen euro is het gebouw grondig gerenoveerd - de gevel eindelijk verlost van de foeilelijke diarreekleurige verflaag. Er zit nu een serieus restaurant in het Kasteel, er worden zakenbijeenkomsten belegd en wordt nog kunst getoond ook.

IMG_1507 
Maar wat misschien nog wel belangrijker is: pal daarnaast is het Hof van Coevorden verrezen, een indrukwekkend verzamelgebouw naar ontwerp van architectenbureau Rau – volgend jaar winnaar van de Drentse Architectuurprijs. Het Hof biedt onderdak aan het kunstencentrum, aan een theater- en bioscoopzaal, een grand café, een deel van het gemeentehuis en een bankfiliaal. Coevorden is er zichtbaar van opgeknapt.IMG_1503