In de Gouverneurstuin in Assen is tot en met 3 september Natuur apps te zien, een tentoonstelling met werk van André Pielage, Ellen Hofstra en Olaf Mooij. Idee is dat hun werk laat zien hoe we middels techniek onze omgeving controleren en vormgeven, en hoe we hiermee een nieuwe natuur maken.
André Pielage gaat daarin het verst (foto). Hij heeft de schop in de grond gestoken en in de tuin een brug met slootjes zonder water aangelegd. Pielage is daarbij zo ruig te werk gegaan, dat je je afvraagt hoe ze het in Assen hebben kunnen laten gebeuren. De Gouverneurstuin is er niet bepaald van opgeknapt. En dat is ook wel weer aardig, want waarom zou kunst onze omgeving altijd moeten verfraaien.
Vlak bij de ‘brug’ ligt een auto op zijn kant, een Volkswagen type Kever, gemaakt van polyester door Olaf Mooij. Van diezelfde Mooij is elders in de tuin nog een ‘auto’ te zien, een Fiat 300 die gevangen lijkt in een klimrek. Naar het werk van Ellen Hofstra is het even zoeken. Het blijkt een geluidskunstwerk te zijn dat hoog in de bomen is opgehangen. Te hoog eigenlijk, want Woest & Ledig wist er geen raad mee.
Natuur apps wordt 1 september in de Gouverneurstuin afgesloten met een lezing van Koert van Mensvoort over de notie ‘dat terwijl de mensheid haar natuurlijke omgeving steeds verder probeert te controleren er tegelijkertijd een volgende natuur ontstaat, even wild en onvoorspelbaar als voorheen’. Vroeger heette dat de mens wikt, maar God beschikt. Aanvang 20.00 uur.