Terwijl de hoogtijdagen voor de boekwinkel in de straat voorbij lijken, gaat de groei op internet gewoon door. Ook als het om antiquarische of gebruikte boeken met een ezelsoor en een vouw in de rug gaat. "Ik merk niets van een recessie", zegt Eric Kaizer (foto DvhN/Duncan Wijting), oprichter van Boekwinkeltjes.nl uit Assen.
Wie op internet naar tweedehands boeken zoekt, komt vroeg of laat uit bij Boekwinkeltjes.nl. De website waar particulieren en professionele handelaren inmiddels ruim 5,2 miljoen boeken aanbieden bestaat tien jaar. 5900 ‘winkeltjes' zijn er momenteel bij aangesloten. Met een aanbod varierend van 50 tot 375.000 titels is de site dagelijks goed voor 10.000 euro aan verkochte boeken.
En de groei is er nog steeds niet uit. Vorig jaar werd het tijd voor een nieuw pand. Dus huurde oprichter Kaizer (Den Haag, 1951) ruimte in het Drenthe College. Niet bepaald een plek waar je de grootste tweedehandsboekhandel van Nederland zou verwachten. Boeken staan er niet, los van een verdwaald exemplaar. Wel een aantal beeldschermen. "En je hebt stagiaires en een copyshop bij de hand."
Boekwinkeltjes.nl is een virtuele marktplaats, onder leiding van één man, die zich laat bijstaan door freelancers. Dat zijn bedrijf een prominente positie heeft veroverd is een kwestie van timing en geluk, benadrukt Kaizer. "Toen we in 2001 van start gingen, was De Slegte al een aantal jaar bezig. Bij hen liep het niet, bij ons wel. Nu verkoopt De Slegte zijn boeken óók via Boekwinkeltjes."
Kaizer zweert bij de kracht van het collectief. Hij biedt winkeliers een platform en vraagt in ruil daarvoor een vergoeding. Contact met klanten heeft hij niet, betalingen gaan langs hem heen, net als de zorgen over de kwaliteit en aflevering van de spullen. Zelf boeken kopen doet hij niet, ze lezen evenmin. "Dat is geen desinteresse. Dat is omdat ik mij wil concentreren", zegt hij. "Goede logistiek is cruciaal. Je mag niet verslappen."
De concurrentie mag stevig zijn, Boekwinkeltjes staat als een huis. "Toen ook Bol.com met gebruikte boeken begon, kneep ik ‘m even. Toch heeft het geen nadelig effect gehad." Een andere grote is Antiqbook, dat ook boeken van handelaren in het buitenland aanbiedt. "Zij werken alleen met professionele handelaren. Wij hebben ook mensen die hun eigen boekenkast of die van hun ouders willen leeg verkopen."
Reclame maakt Kaizer niet. Hij vergroot de bekendheid van zijn merk met de uitgave van een glossy voor liefhebbers van lezen, Inkt. Met de verkoop van zakjes Boekendrop via de reguliere boekwinkels. En sinds kort ook met de Boekwinkeltjesreeks, boeken die worden uitgegeven volgens het printing-on-demand-principe. "Ik ben gek op reeksen. Ooit verzamelde ik alle delen van de Prisma-reeks, ook nummer 737 over de belastingen van 1967."
Maar er is meer dan boekwinkeltjes.nl. Zo houdt Kaizer er ook een gewone internetboekwinkel op na, met louter nieuwe boeken: Boekstra.nl. Hij bestiert een boekenzoekdienst, voor titels die niet direct door een van de 5900 grote en kleine handelaren worden aangeboden. En verder is er nog voordeligpartijtje.nl. "Dat heb ik altijd geweldig gevonden: voor honderd euro een paar dozen boeken kopen en dan binnen drie dagen zorgen dat je het bedrag terug hebt."
Tot vorig jaar werkte Kaizer nog gewoon bij TNT, thans PostNL. Sinds kort heeft hij de handen vrij om zijn bedrijf verder uit te bouwen. "We willen een mediatak oprichten, zodat we bijvoorbeeld voor klanten websites kunnen opzetten. En we komen met cootje.co, waarbij bezoekers weetjes en gegevens kunnen kopen, maar ook zelf lijstjes kunnen opstellen. Een sms-dienst, maar dan goedkoper dan die van televisie."
Zoek boek
De belangrijkste Nederlandse websites voor tweedehandsboeken: www.bol.com (460.000 titels), www.deslegte.nl (500.000) www.boekwinkeltjes.nl (5,2 miljoen), www.antiqbook.nl (8 miljoen). Prijsvergelijker: www.omero.nl.