Ingezonden mededeling: Hamlet in Diever
Jean Pierre Rawie in ziekenhuis opgenomen

Oerol spoelt aan en schudt Schipborg wakker

Grote tevredenheid zondag na afloop van het driedaagse FestivalderAA. We hebben ze niet allemaal ondervraagd, maar het publiek, de dorpelingen, deelnemers en organisatoren deden het voorkomen alsof Schipborg the place to be was, in ieder geval in Drenthe. En misschien klopte dat ook wel. Zo’n vijfduizend betalende bezoekers kwamen kijken hoe Oerol aanspoelde aan de oevers van de Drentsche Aa.FestivalDerAa 
Nu moet dat Oerol-aandeel ook weer niet overdreven worden. Welgeteld drie elementen waren ook op Terschelling te zien: Good Cop, Bad Cop van Kassys, Shiin’ van Peergroup en het dubbelwerk van Patricia Suer & Tragic. Het merendeel van de festiviteiten moest het vooral hebben van een losse sfeer en dito uitstraling, iets wat des Oerols schijnt te zijn, maar voor hetzelfde geld kan worden aangetroffen tijdens Noorderzon en Axis. Hoe dan ook, het werkte prima.

Ondertussen zou je bijna vergeten dat de aanloop naar het festival uitermate belabberd was. Allereerst door het gesteggel tussen de gemeente Aa en Hunze en de provincie Drenthe over de wenselijkheid van incidentele geluidsoverlast in een stiltegebied. Voor de levendigheid van de regionale journalistiek is zoiets aardig, maar in een wereld met verstandige mensen horen dergelijke ‘misverstanden’ niet voor te komen.

En er was ook het geruzie tussen de producent en een aantal bestuursleden, met als gevolg dat een aantal festivalactiviteiten niet door dreigde te gaan, of moest worden omgegooid. Zondag liep het logistiek in ieder geval niet allemaal even soepeltjes, om niet te zeggen enigszins chaotisch. Maar de sfeer was goed en de opkomst groot – wat ook veel waard is. Volgend jaar weer? Zeer waarschijnlijk. Maar dan nog beter.