Ingezonden mededeling: Poëziefestival Elswout
Han G. Hoekstra krijgt biografie

Drenthe wil voort met kunst langs de N34

De provincie Drenthe onderneemt een nieuwe poging om bij parkeerplaats Koebroeken langs de N34 ter hoogte van Eext een kunstwerk te realiseren. Gedeputeerde Rein Munniksma (cultuur) wil daartoe op korte termijn een gesprek met burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze. Zijn gemeenteraad heeft zich in een motie uitgesproken tegen de plaatsing van het kunstwerk You are lost van kunstenaarsduo Heather en Ivan Morison.

YouAreLost 
Volgens de opsteller van de motie, kunstenaar en D66-raadslid Arie Fonk, is het geplande werk beledigend voor de lokale bevolking, vandalisme-gevoelig en zorgt het voor lichtvervuiling. Daarnaast zou zijn verzuimd zowel de gemeente als het dorp bij de plaatsing en keuze te betrekken. Volgens Fonk hadden problemen voorkomen kunnen worden door in zee te gaan met Drentse kunstenaars.

Munniksma wil de ontstane impasse doorbreken omdat You are lost deel uitmaakt van het omvangrijke kunstproject 'Kunst langs de N34' waar al jaren aan wordt gewerkt. Zo omvat het project, naast het werk bij Eext, ook grote kunstwerken langs de N34 ter hoogte van Dalen en Emmen, reizende tentoonstellingen, een website en de verschijning van drie magazines. Totale kosten belopen 700.000 euro, afkomstig uit een pot voor de reconstructie van de weg.

De gedeputeerde sluit een aanpassing van het werk, of zelfs een compleet ander ontwerp daarbij niet uit. "Belangrijk is dat we nu een pas op de plaats maken en in overleg met de gemeente onderzoeken hoe dit project kan worden voltooid. De sop is de kool niet waard; het mag van mij ook een ander werk zijn." Gevraagd naar een reactie onthouden Heather en Ivan Morison zich van commentaar.

Kritiek dat het project Kunst langs de N34 over het hoofd van de lokale bevolking wordt uitgevoerd, wijst Munniksma van de hand. "Net als de andere gemeenten is Aa en Hunze op de hoogte gesteld van de plannen. We zullen bekijken hoe we de gemeente nauwer bij de keuze van het uiteindelijke werk kunnen betrekken. Om daarnaast ook iemand uit Eext te vragen, lijkt mij niet nodig. Het komt niet midden in het dorp te staan."

Het is volgens Munniksma geen abc-tje dat dergelijke projecten beter door Drentse kunstenaars kunnen worden uitgevoerd, omdat zij meer voeling zouden hebben met wat er leeft in de provincie. "Wij zijn trots als een Drents kunstenaar een landart-project mag maken in de Ardeche. Dat kan alleen als de grenzen open zijn. In dit project zit ook geld van buiten Drenthe. Ook om die reden is er een open procedure geweest."

De selectie van de werken gebeurt op voorspraak van Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) in Amsterdam en het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Assen. Bij Dalen leidde het tot de keuze voor Obscura Reverse van Ronald van der Meijs. Het Deens-Noorse duo Elmgreen & Dragset neemt 'Emmen' voor zijn rekening. Hun ontwerp, bedoeld voor verzorgingsplaats Westerveld langs de N34, staat nog niet vast.