De haan kraait voor de derde maal in Emmen
Ingezonden mededeling: Drentse Bluesopera

Een bordje erbij voor Rob Schouten

Rondeten Rob Schouten (Hilversum, 1954) verbleef dit voorjaar op uitnodiging van De Literaire Hemel en stichting De Amer twee weken als writer in residence in Amen, dankzij het plaatselijke muziekcafé misschien wel het bekendste dorp van Drenthe. Hij kreeg daarbij de opdracht mee om voor de maaltijd 's avonds bij een gezin aan te schuiven en verder rond te kijken in de omgeving. Rondeten in Amen heet zijn verslag.

De keuze voor Schouten – dichter, schrijver, recensent en columnist voor onder meer dagblad Trouw – was niet toevallig. Een paar jaar geleden was hij met zijn dichtbundel Spijsamen te gast bij De Literaire Hemel in De Amer. En vele jaren eerder woonde hij als peuter in Hoogeveen waar zijn vader predikant was van de zevendedagsadventisten – een woord dat hij overigens, veelzeggend, zonder hoofdletter schrijft.

"Terug naar Drenthe. Wat wist ik er eigenlijk van?" noteert hij in het eerste hoofdstuk. "Ik had in de tussentijd in Groningen gewoond, mijn moeder kwam wel eens naar Drenthe om er te schilderen, maar nee, de plek waar ik mijn eerste gedachten had onderschept en mijn eerste indrukken had ondergaan, was toch eigenlijk altijd onderbelicht gebleven in mijn leven, een beetje een mentaal terra deserta, zoals Drenthe dat zelf ook in vroeger tijden moet zijn geweest, arm en woest en ledig."

Dat is een lange zin, inderdaad. Maar wel een die soepeltjes loopt en ook nog iets weet te vertellen. Waarmee duidelijk is dat we hier niet met de eerste de beste krabbelaar te maken hebben. Rondeten in Amen is zéér goed geschreven.

Het achterliggende idee is niet minder prachtig. Het rondeten uit de titel verwijst naar een oud gebruik waarbij de herder van de dorpskudde bij terugkomst in Amen maaltijden kreeg voorgezet. Als loon in natura zeg maar. Die kudde bestaat niet meer. In plaats daarvan is er in Amen nu zoiets als gastvrijheid. Op elf adressen werd Schouten onthaald met een gesprek en een bord eten, veelal aardappelen en dubbelvla.

Door informatie uit die gesprekken te mengen met wat Schouten zoal herinnert, invalt en verder meemaakt, ontstaan gaandeweg twee portretten: een van het dorp en een van Schouten zelf, beide in vogelvlucht. Het ene vertelt van een gemeenschap, waar geen winkels zijn en steeds minder traditionele agrariërs, omdat de landbouwgrond aan de natuur wordt teruggeven. Het andere van een doorgaans eenzelvige man die zijn tijdelijke omgeving monstert en daar onmiskenbaar veel plezier aan beleeft.

En hij niet alleen. Heerlijke kost.

Boek: Rondeten in Amen. Auteur: Rob Schouten. Uitgever: Van Gorcum. Prijs: €9,95 (80 blz.)