Bagatelliseren heet in Emmen een kunst
Pancratiuslezing Emmen door Joke Hermsen

Groningers schrijvers geven beelden een stem

Sint Joris en de draak foto Harry Cock Als bijdrage aan de rumoerige discussie over de toekomst van de Grote Markt in Groningen, start Centrum Beeldende Kunst (CBK)  de kunstmanifestatie Open Hart. Belangrijk onderdeel van de manifestatie is een audiotour waarbij acht Groninger schrijvers een stem geven aan kunstwerken en monumenten in de binnenstad.

De audiotour start 27 mei, duurt een uur, en is samengesteld uit bijdragen van Anneke Claus, Arno van der Heyden, Beno Hofman, Stefan Nieuwenhuis, Ronald Ohlsen, Henk Scholte, Meindert Talma en Rosa Timmer. Zij gaven onder meer een stem aan Carl von Rabenhaupt en Sint Joris en de draak (foto: Harry Cock), beelden die volgens het CBK de 'stille getuigen zijn van veel veranderingen die afgelopen decennia in de stad hebben plaatsgevonden'.

"De laatste jaren rollen de meningen over de voorgenomen bouw van het Groninger Forum en de nieuwe Oostwand van de Grote Markt over elkaar heen", aldus het CBK. "Nu is het woord aan een onverwachte groep ervaringsdeskundigen: de kunstwerken in de Groninger binnenstad. Het CBK ziet het, nu we de overgang maken naar een hernieuwd stadshart, als hét moment om de verbeelding te laten spreken over het verleden, het heden en de toekomst van de binnenstad."

De audioroute is tot en met 29 oktober te lopen met een mp3 speler die gehuurd kan worden bij CBK en VVV en waarop alle teksten door de schrijvers zelf zijn ingesproken. Daarnaast is een wandelgids beschikbaar voorzien van informatie over onder meer andere kunstwerken op de route, informatie over de schrijvers en een voorwoord door de wethouder. Kunstmanifestatie Open Hart gaat uiteindelijk drie jaar duren. Zie ook www.cbkgroningen.nl.