Film Robert Smithson na veertig jaar voltooid
Driewerf hoezee voor Harry Muskee

Drenthië moet het ook zonder Super Bartje kunnen

Net als je denkt ‘PeerGroup mag ons wel weer eens iets groots laten zien’ komt het gezelschap uit Donderen met Super Bartje op de Vamberg. Wat heet groot: een voorstelling aan de voet van een weggemoffelde vuilnisbelt waar 20 miljoen kubieke meter afval is gestort. Met medewerking van zo’n honderd amateurs en figuranten uit de regio. Een culturele gebeurtenis van jewelste.

SuperBartje 
Is tweehonderd bezoekers op de zaterdagavond dan weinig? Niet als je het afzet tegen het barre weer met wind en regen, en de concurrentie op televisie van Lionel Messi en zijn discipelen. Maar voor de beoogde festivalsfeer op het immense terrein dat PeerGroup met tenten, springkussens en ander spul mocht vullen, schoot de opkomst onder de wolken van Wijster eigenlijk net te kort.

Waarmee niets ten nadele is gezegd van de uitstekende organisatie en dito voorstelling. Super Bartje op de Vamberg wist van begin tot eind te boeien. Dankzij die locatie en omstandigheden. Dankzij die vele handen. En vooral dankzij een spectaculair rommelig en satirisch sprookje waarin het functioneren van een gemeenschap – het fictieve Drenthië – op hilarische wijze op de hak wordt genomen.

Sinds Groot Hunzeland! van stichting Peerd mochten we niet meer zo’n fijn staaltje zelfkastijding ondergaan. Wederom werd daarbij de vermeende volksaard aan een tragisch lot gekoppeld: hoe een naïef bescheiden volkje zich het paradijs laat ontfutselen door Hollandse mooipraters die Drenthië tot afvalputje van de samenleving weten te maken.

Een en ander leverde prachtige cartooneske beelden op, ontleend aan Genesis, Exodus, Ellert & Brammert, Asterix & Obelix en Klein Duimpje. We zagen schoolkinderen als beklagenswaardige schapen de berg op en af klimmen. We zagen het altijd handig inzetbare NiznO als spartelende zwemclub en raadspensionarissen. We kregen negen geboden opgelegd (‘Gij zult uw kop niet boven het maaiveld uitsteken’). We zagen Drenthië bergopwaarts voetballend, in verwassen shirts, roemloos ten onder gaan.

Uiteindelijk wist zelfs superheld Bartje de prettig chaotische finale niet tot een goed einde brengen. Nadat de verlosser van Drenthië eerst zijn vinger in de dijk moest steken, werd hij weer eens te laat in het veld gebracht. Maar de boodschap was toen al duidelijk: doe het met elkaar en ga uit van je eigen kracht. Niet toevalig ook adagium van de PeerGroup, dat met deze voorstelling weer eens zijn waarde voor Drenthe bewees.

Over twee maanden strijkt het gezelschap neer aan de voet van de Hondsrug bij Gieten voor De Drentse Bluesopera. We kunnen het haast niet wachten.

Gebeurtenis: locatietheatervoorstelling Super Bartje op de Vamberg. Door: PeerGroup. Regie: Floris van Delft. Scenario: Henry J. Alles, Sjoerd Wagenaar. Muziek: Merel van Dijk, Richard Strauss. Spel: Wouter van Oord, Arthur Geesing, NiznO en diverse amateurs. Gezien: 28/5 Vamberg Wijster. Publiek ca 200.