S1ngle: niet te veel franje, in één keer raak
28-4-11
Hanco Kolk en Peter de Wit maken sinds jaar en dag de meest gelezen krantenstrip van ons land: S1ngle. Nou ja, meest gelezen… Helemaal precies weten we dat natuurlijk niet. Wat we wel weten is dat de avonturen van Nienke, Stella en Fatima dagelijks in vijftien kranten worden afgedrukt, zes dagen per week. Dat is al gauw zo’n twee miljoenen mensen per dag die S1ngle onder ogen zouden kúnnen krijgen.
"Ooit is uitgerekend hoeveel tijd mensen gemiddeld aan een krantenstrip besteden", zegt Hanco Kolk ter gelegenheid van het verschijnen van het album SOS S1ngle. "Ze kwamen uit op zeven seconden. Maar dat onderzoek was vijftien jaar geleden. Het zal nu wel wéér minder zijn geworden. Alles lijkt steeds sneller te gaan, dus ook het lezen van een krantenstrip." Oftewel: toch maar mooi dat boeken worden uitgegeven waarin de oogst van het afgelopen jaar wordt samengevat.
Dertig jaar werken Kolk en De Wit al samen. Voor S1ngle gaat dat als volgt: de ene week reist Kolk naar Amsterdam waar de twee een dagje brainstormen, de andere week komt De Wit naar Arnhem. "Doel is steeds zes grappen te bedenken, die ik dan de dagen daarna uitwerk. Peter heeft zijn eigen strip, Sigmund in De Volkskrant. We praten wat, we maken schetsjes. We hebben maar half woord nodig."
Dagen vol vrolijkheid? "Het is bijzonder leuk werk, dat zeker", zegt Kolk. "Maar het betekent niet dat we ons de hele dag rotlachen. Een melige bui leidt meestal tot grappen die de volgende dag niet meer werken. Het is serieus werk, een krantenstrip. Het moet in één keer raak zijn, je mag niet te veel franje gebruiken, het moet snel. Dat blijkt vaak een opgave."
Kolk heeft als striptekenaar een enorme staat van dienst. Zijn bekendheid bij een groot publiek dankt hij aan Gilles de Geus, dat hij voor Eppo maakte. Stripfanaten waarderen hem vooral om Meccano, over een vorstendom aan de Middellandse Zee, waar vier albums over zijn verschenen. "Gilles was nog erg klassiek, Meccano betekende een breekpunt voor mij. Het heeft mij als tekenaar veel vrijer gemaakt. Daar heb ik geleerd de zachte, sensuele lijnen te gebruiken die in S1ngle zo belangrijk zijn."
De krantenstrip vergt ongeveer een halve werkweek, de rest gaat op aan wat Kolk ’projecten’ noemt. Zoals het artwork bij de nieuwe cd van Spinvis en de graphic novel Van Istanbul naar Bagdad op basis van een aantal reportages van Arnon Grunberg. "Een idee van zijn uitgever. Het was behoorlijk lastig om de juiste verhouding tussen tekst en tekeningen te vinden. Maar Arnon was er goed over te spreken. We denken nu aan een tweede boek."
S1ngle blijft vooralsnog de core-business. "We doen het nu tien jaar, en we zijn er nog lang niet op uitgekeken. In het begin was het soms zoeken, maar de karakters worden steeds sterker. Er zijn dagen waarop ik door de ogen van de dames naar de wereld kijk. Steeds met de vraag hoe zou Fatima hier op reageren, wat zouden Nienke of Stella in zo’n situatie doen? Zolang de ideeën blijven komen, blijft het leuk. Als de lezer van S1ngle gaat zien dat het werk is, is het mis."
Boek: SOS S1ngle van Hanco Kolk en Peter de Wit is verschenen bij uitgeverij De Harmonie. Prijs: €12,50 (96 blz.) Zie ook www.s1ngle.nl en www.hancokolk.nl.