Het beeld is bekend: vader koopt een computer en het kind weet als eerste hoe het nieuwe apparaat gebruikt moet worden. Verschillen tussen generaties laten zich mooi uitdrukken in bits en bytes. Op school is dat niet anders. Hoeveel vakkennis en didactische vaardigheden leerkrachten ook bezitten, als het om het gebruik van nieuwe media gaat is de kans groot dat ze links én rechts worden gepasseerd door hun leerlingen.
Jeugdige overmoed? Onlangs werden de resultaten gepresenteerd van een Europees onderzoek naar de digitale vaardigheden van jongeren. De uitkomsten vielen niet mee. Kinderen zeggen wel dat ze veel klaarspelen met computers, smartphones en andere digitale gadgets, als ze opdrachten moeten verrichten, schieten ze vaak te tekort. Waar het om gaat, is dat ze apparaten in hun voordeel leren te gebruiken.
Dáár ligt een mooie taak voor het onderwijs, zeggen Gerdie Klaassen en Els van den Berg van KunstStation C, bureau voor cultuureducatie in Winsum. "Kinderen willen fantaseren en uitproberen. Volwassenen benaderen veel zaken in eerste instantie conceptueel en analytisch. Dat zorgt voor een kloof. Maar dat hoeft niet problematisch te zijn. Nieuwe media bieden heel veel kansen. Maar die moet je wel leren zien."
In een poging de kloof tussen kinderlijke gretigheid en volwassen scepsis te dichten, belegt KunstStation C op 6 april een bijeenkomst in Groningen waar leerkrachten en andere geïnteresseerden worden bijgepraat over de zegeningen van de informatie-samenleving: iM-Matching, een middag met workshops en presentaties. Van Facebook tot en met het maken van animatiefilmpjes, van filmeducatie tot en met de krant in de klas, van privacy op internet tot en met cyberpesten.
Nieuwe media rukken ook in het onderwijs op, stellen Klaassen en Van den Berg. "Leerlingen groeien op in een wereld vol nieuwe media. Is het niet op school, dan gebeurt het wel daarbuiten." Dus is het zaak zowel leerlingen als leerkrachten ’mediawijs’ te maken, ze te informeren over de mogelijkheden én beperkingen van digitale media. Dat internet niet alleen communicatie, maar ook manipulatie mogelijk maakt.
Om leerkrachten te helpen de bomen in het bos te onderscheiden is een Media Matching Game ontworpen. Idee achter dit spel is dat elke school voor zich moet bepalen met welk doel en op welke manier media kunnen worden ingezet. Het wordt gespeeld met het team van de school.
Om een eerste beeld te krijgen van wat er op dit gebied in Groningen gaande is, zette KunstStation C een proefproject op. Dit project MediaMatch is samen met Biblionet, ForumImages, Cedin, Cinekid en mediakunstenaar Rozemarijn Tromp uitgevoerd. Basisschool De Toermalijn in Den Horn greep het aan om een reclamefilmpje in elkaar te zetten. Leerzaam en leuk, maar ook een handig wapen tegen de krimp. Tijdens een andere pilot leerden vmbo-leerlingen van het Hogeland College in Uithuizen hoe ze een weblog konden opzetten die als portfolio kan dienen.
Dat KunstStation C in dit geval het voortouw neemt, is niet vreemd. Het bureau uit Winsum speelt een bemiddelende rol tussen scholen, kunstenaars en culturele instellingen. Zo worden onder meer interne cultuur coördinatoren (icc’ers) opgeleid, die zorgen dat scholen aandacht besteden aan kunst, erfgoed en media. Dat varieert van het uitnodigen van een beeldend kunstenaar tot en met excursies waarbij leerlingen de geschiedenis van hun streek leren kennen. Omgaan met nieuwe media hoort daar als vanzelf bij.
iM-Matching
iM-Matching is door KunstStation C opgezet voor leerkrachten van basisscholen en voortgezet onderwijs. Plaats van handeling is ForumImages aan het Hereplein in Groningen op 6 april van 13.30 tot 17.00 uur. Die middag gaat tevens www.groningenmediawijs.nl de lucht in. Zie ook www.kunststationcultuur.nl