Eerbetoon aan M. Vasalis in Roden
Reur! toont de veerkracht van streektaal

Streektaalprijzen voor Martin Koster en Oldambt-dvd

Koster Oldambt De dichtbundel Hotel an ’t Spoor van Martin Koster en de dvd Wiede leegte mit daipte zijn uitgeroepen tot winnaar van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens festival Reur! in Emmen. Koster won in de categorie proza en poëzie, de dvd van stichting Landschap Oldambt in de categorie cd en dvd.

Het is voor het eerst dat de streektaalprijs aan een filmproductie is toegekend. De jury onder voorzitterschap van Harm Evert Waalkens spreekt van ‘een prachtige verfilming van het Oldambt; vroeger en nu zonder haast bij elkaar gebracht. Harmonie tussen beeld, geluid en tekst’. In Wiede leegte mit daipte vertellen inwoners van het Oldambt in het Gronings over de landschappelijke veranderingen in hun streek.

Martin Koster wordt geprezen voor de wijze waarop hij in Hotel an ’t spoor vorm geeft aan zijn haat-liefde verhouding met Drenthe. “Op een dwarse manier kijkt hij naar wat hem dierbaar is: het landschap dat onherstelbaar wordt verbeterd, valse romantiek over hunebedden, het bruine verleden van een deel van de Drenten.” De DvhN streektaalprijzen werden voor de zesde keer uitgereikt. Daniël Lohues, vorig jaar winnaar met Allennig III kreeg een aparte vermelding voor de voltooiing van zijn Allennig-vierluik.