Maarten de Meulder uit Assen bracht jarenlang krantenstrips van tekenaar Jean Dulieu als boek in de winkel. Na 22 delen over Paulus de boskabouter heeft hij iets nieuws bedacht: Gouden Klassiekers, verzorgde heruitgaven van oude Paulus-verhalen, maar nu met aquarellen en andere extra's. Onlangs verscheen het vierde deel in de reeks, Paulus en het draakje.
De extra's betreffen in eerste instantie afbeeldingen die ontbraken in de eerste uitgave uit 1962. "Omdat kleurendruk erg duur was, wilde de uitgever destijds alleen tekeningen in zwart-wit opnemen", vertelt De Meulder. "Pas na de vierde druk werden vier gekleurde platen opgenomen. Maar Dulieu had er meer gemaakt: een aantal daarvan is wel in een Duitse uitgave verschenen."
Jean Dulieu (1921- 2006) zoveel mogelijk recht doen, daar is het de uitgever uit Assen om te doen. En dus heeft hij in Paulus en het draakje ook nog eens illustraties opgenomen die in de jaren tachtig met balpen zijn gemaakt, werk dat een indrukwekkend vakmanschap laat zien. "Dat die balpentekeningen voor uitgevers lastig te reproduceren waren, daar tilde hij veel minder zwaar aan. Dulieu zat altijd te tekenen. En altijd met het streven om het beter te doen."
Maarten de Meulder (1949) maakte eind jaren vijftig als kind kennis met het werk van Dulieu via hoorspelen voor de VARA Radio. De creatie Paulus de boskabouter had toen al drie levens achter de rug – als krantenstrip, als poppenkastfiguur én als personage in boeken. Er zouden nog vele levens volgen: als merchandise, als tekenfilmfiguur en voor televisie.
In de jaren zeventig begon De Meulder hij het met aanleggen van een verzameling. Daarna volgde een uitgeverij, een archief, een blad (de Bouterbode), een website, een lesbrief en op dit moment wordt gewerkt aan een complete bibliografie en een database. Duizenden tekeningen liet Dulieu bij zijn overlijden in 2006 na, waaronder honderden aquarellen, vele verhalen en tientallen personages: van Oehoeboeroe tot en met Eucalypta.
Zijn verhalen hebben de tijd goed doorstaan, stelt De Meulder. "Natuurlijk moet de taal hier en daar wat worden aangepast, maar de basis is en blijft goed. Ik test het allemaal zelf uit. Laatst heb ik nog Paulus voorgelezen aan een kind van zes jaar; het was dat ik er mee op wilde houden."
Het imago van Paulus heeft een flinke knauw gehad door de televisieserie van Chanowski in de jaren zeventig. "Daar heeft Dulieu altijd spijt van gehad. Maar voor kenners is hij één van de grote namen uit de geschiedenis van de Nederlandse strip: samen met Maarten Toonder van Tom Poes, Hans G. Kresse van Eric de Noorman en Pieter Kuhn van Kapitein Rob. We zijn nu bezig met een grote tentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum in Groningen."
Tot die tijd concentreert De Meulder zich op zijn Gouden Klassiekers. Behalve het Draakje hebben inmiddels De hulpsinterklaas en Wawa heruitgaven beleefd. Op stapel staan nog Kenarrepoere, Priegeltje en Schipper Makreel. "Steeds met zoveel mogelijk illustraties, en in kleur. Ik sta voortdurend in overleg met verzamelaars en met de zoon van Dulieu. Er is nog veel moois om te laten zien."
Boek
Het boek Paulus en het draakje van Jean Dulieu is verschenen bij uitgeverij De Meulder. Prijs: €14,90 (96 blz.). Voor meer over Dulieu en zijn creatie Paulus de boskabouter zie www.demeulder.nl en www.paulusarchief.nl