Mooi is dat! de expositie, in Groningen
8-2-11
Het gaat goed met de strip in Nederland. Artistiek gezien. Het bewijs wordt geleverd in het prachtige boek Mooi is dat! waarin op verzoek van nationaal stripintendant Gert Jan Pos 57 klassiekers uit de Nederlandstalige literatuur zijn verstript door tekenaars uit Nederland en Vlaanderen. Om deze ‘staalkaart van tekentalent' onder de aandacht te brengen, reist momenteel een gelijknamige tentoonstelling door het land.
Na Rotterdam en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wordt nu Groningen bezocht. De stad leverde vier tekenaars: Barbara Stok, Boris Peeters, Erik Wielaert en Eric Snelleman. "Ik ben enorm blij dat ik een plek in Mooi is dat! heb gekregen", zegt de laatste. "Ik denk dat er driehonderd tekenaars in dit boek hadden kunnen staan, zoveel talent is er zeker." Hoe ze bij hem zijn beland? "Ik ben gevraagd. En ik wist meteen welk boek ik wilde verstrippen: Karakter van Bordewijk."
Snelleman herlas de roman uit 1938, selecteerde een aantal sleutelscènes en zette zich aan het werk. "De grootste moeilijkheid was de beperkte ruimte. Je moet een compleet verhaal op één pagina samenvatten. Daarnaast wilde ik met behulp van bijvoorbeeld kleur en lettertypen de sfeer uit die tijd goed neerzetten." Is het een typische Snelleman geworden? "Dat kan ik niet zeggen. Ik doe als tekenaar zoveel uiteenlopende dingen, voor zoveel uiteenlopende opdrachtgevers. Er is niet zoiets als één Eric Snelleman."
De waarde van Mooi is dat! zit in de grote verscheidenheid aan tekenstijlen. "Het grote publiek denkt bij strips vaak aan Henk Kuijpers van Franka, Martin Lodewijk van Agent 327 en Jan Kruis van Jan Jans en de kinderen. Of aan Fokke & Sukke en Sigmund. Maar er bestaat zoveel meer dan strips uit dagbladen en bekende tijdschriften." Wijzend op de verstripping van Marsmans gedicht Herinnering aan Holland door Erik de Graaf: "Moet je eens zien, wat schitterend gedaan!"
Barbara Stok ontfermde zich over Het dagboek van Anne Frank uit 1947, het meest gedrukte Nederlandse boek aller tijden. "Eerst twijfelde ik. Een vrouw die een vrouwenboek doet, moet dat wel?", vertelt ze. "Maar we hebben iets gemeen: het autobiografische." Anders dan normaal gebruikte Stok voor haar verstripping veel potlood. "Om het vergankelijke van haar levensverhaal uit te drukken. De allerlaatste tekening is bewust met inkt gemaakt. Vanwege het onomkeerbare einde van Anne Frank."
De tekeningen die in het boek zijn beland, hebben in de tentoonstelling een plek gekregen in lijsten aangebracht in omgebouwde boekenkasten. Daarnaast bestaat Mooi is dat! uit vitrines met schetsen zodat inzichtelijk wordt hoe de tekenaars tot hun eindresultaat zijn gekomen. Voorts staan in de bibliotheek boeken uitgestald van Mooi is dat!-tekenaars, maar ook de titels die zij hebben verstript zijn aanwezig. Alles uitleenbaar.
Tot slot een vraag aan Stefan Nieuwenhuis, net benoemd tot stadsdichter van Groningen en medeorganisator van de striptentoonstelling. Of dichters hoger dan wel lager op de maatschappelijke ladder staan dan striptekenaars. "Strips worden de negende kunst genoemd", reageert hij. "Naast retorica, muziek, poëzie en zo. Maar dat is in landen als Frankrijk, Spanje in België. Nog niet in Nederland. Dus…tsja."
Boek en tentoonstelling
De tentoonstelling Mooi is dat! is tot en met 22 februari te bezoeken in de bibliotheek aan de Oude Boteringestraat in Groningen. Gedurende de tentoonstelling kunnen bibliotheekleden het gelijknamige boek met €5 korting aanschaffen. Normale prijs: €34,95.