Over ‘Wij doden Stella' van Marlen Haushofer
Vallende mannen: Even zweven en de daling begint

Bert Kamping: ’Als je het doet, dan zo goed mogelijk’

BertKamping Bert Kamping (Foto: DvhN/Corné Sparidaens) is zanger, liedjesschrijver, zangdocent en gemeentedichter in Emmen. Maar Kamping (Erm, 1971) is ook organisator van Reur!, het Nedersaksisch streektaalfestival dat 5 maart voor de tweede keer in Emmen wordt gehouden.

Erm

"Ik ben geboren in Erm, als middelste zoon in een gezin met twee broers. Mijn ouders hadden een boerderij, gemengd bedrijf. Het is een paar jaar geleden verkocht. Ik heb nooit de ambitie gehad om ook boer te worden, waarschijnlijk omdat ik zag hoe hard je moet werken, en hoe weinig vrijheid je hebt. Je kunt nooit eens langere tijd weg, al was het alleen maar omdat twee keer op een dag de koeien gemolken moeten worden."

Tractor

"Met mijn vader zong ik liedjes op de tractor; toen hadden die dingen nog geen radio. Hij zat op een koor, eerst in Erm en later op de Gemengde Zangvereniging Sleen. Er was veel muziek bij ons thuis. We zijn allemaal op blokfluitles geweest, zoals dat toen hoorde. Mijn oudste broer heeft nog wat geprobeerd op bugel en trompet en mijn jongste broer op de gitaar. Nadat hij de gitaar liet liggen, ben ik er op gaan pingelen. Later heb ik ook gitaarles gekregen."

Hardrock

"Op de middelbare school kwam ik in een bandje, Ursa Major, en iemand moest zingen. Omdat ik in een paar kindermusicals had gestaan, pakte ik de microfoon. Het werd serieus toen ik in Mr. Twist ging spelen, een hardrockband, het snelle snarenwerk. Met Mr. Twist hebben we heel veel gespeeld, tot in Duitsland toe. Het ging heel goed, tot de muziekmode ineens veranderde. Grunge. Techniek was niet meer cool. Je moest er shabby uitzien. Wij brachten een show. Maar je moest op het podium staan met een houding van ’sorry dat ik besta’."

Versterker

"Ik wilde de muziek in, maar mijn ouders hadden zoiets van ’alles mooi en wel, maar zorg eerst dat je een echt vak leert’. Daar ben ik ze nog dankbaar voor. Als ik zie wie van mijn jaargenoten op het conservatorium uiteindelijk in de muziek is beland, is dat misschien tien procent. De rest doet iets heel anders, zit in de IT ofzo. Ook prima. Wat het mij heeft opgeleverd? Dankzij mijn techniekopleiding heb ik mijn versterker zo kunnen ombouwen dat ’ie doet wat ík wil. Toch mooi meegenomen."

Beroemd

"Dat ik van de muziek mijn beroep heb kunnen maken is geweldig, maar ik ben daardoor wel mijn hobby kwijtgeraakt. Het is moeilijker geworden naar muziek te luisteren zonder te analyseren, zonder te denken ’dat zit zus-en-zo in elkaar, dat is daarom-en-daarom gedaan’. Natuurlijk kan ik nog steeds geraakt worden, maar dan moet wel alles kloppen. Tekst, muziek, techniek, echt alles. Ik wilde de muziek in om wereldberoemd te worden, dat was de droom. Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook gewoon een baan waarin je je het snot voor de ogen moet werken."

Zangdocent

"Ik vind dat zangles pas nut heeft als je een jaar of 14 bent geweest. Je moet een bepaalde rijpheid hebben om te zingen, je moet weten hoe je lichaam in elkaar steekt. Pas dan kun je leren je stem te gebruiken. Zingen is een kwestie van ontspannen en inspannen. Als je hoog of laag wilt zingen, moet je zo min mogelijk kracht zetten. Het duurt even voor je zoiets kunt. Ik was misschien niet snel rijp, maar zelf heb ik er bijvoorbeeld 4,5 jaar over gedaan voor ik een beetje doorhad hoe ik moest ademen."

Musical

"Na het conservatorium heb ik meegedraaid in Musical To The Max, een programma waarin hoogtepunten uit bekende musicals werden vertolkt. Zo heb ik Joke de Kruijf leren kennen en later ook Tony Neef. Ik vindmusical geweldig om te doen, maar ik geloof niet dat ik geschikt ben voor dansjes en frutseltjes. Wat ik wel graag een keer wil doen is Jesus Christ Superstar. Het is duizenden keren gedaan, maar zoals Ted Neely ooit Christus vertolkte en helemaal in die rol dook… Fantastisch."

Drents

"Teksten schrijven heb ik altijd interessant gevonden. Als je dan toch met een microfoon staat, kun je maar beter iets zinnigs vertellen. Ik ben van de Engelse teksten overgestapt op het Drents. Eigenlijk is het te danken aan Egbert Meijers, die eind 2006 vroeg of ik iets in de streektaal wilde doen voor het radioprogramma Podium 30. Daarop ben ik in de studio gedoken met Kees Hendriks. In no-time waren er drie nummers klaar. Belachelijk natuurlijk. Maar het ging zo lekker dat we zijn doorgegaan. Daar is in 2007 mijn eerste album Nooit dacht uit voortgekomen."

Drents

"Zingen in het Drents was als thuiskomen. Het is mijn eerste taal; ik ben ermee opgegroeid, thuis bij mijn ouders spreek ik Drents. Het mooie van streektaal is dat ik mij niet meer hoef te verschuilen. Het is wat ik echt ben. Je kunt wel in Engels willen zingen, maar op niveau havo vijf kun je nooit uitdrukken wat je écht voelt. En ik wil het goed doen. Zoveel mogelijk volgens de spellingregels. Niet met een bastaardwoord komen omdat zoiets makkelijker is. Stef Bos gebruikt ook geen Engelse rijmwoorden als hij een keer in een regel niet lekker uitkomt. Als je het doet, dan ook zo goed mogelijk."

Deelder

"Ik heb een mapje met liedteksten waarop staat ’als er geen muziek in zit’. Dat zijn stukjes tekst waarin ik eigenlijk alles zeg wat ik wil zeggen, en dan zo dat het belachelijk is als er nog een refrein aan vast wordt geplakt. Zo ben ik dichter geworden. Ik hou van korte gedichten zoals Jules Deelder ze schrijft: in een paar regels iets neerzetten. Niet dat lange gezever, met extra bijvoeglijke naamwoorden om het interessanter te maken. Ik ben nog één jaar gemeentedichter van Emmen, daarna word ik gewoon dichter."

Reur!

"Festival Reur! is op de eerste plaats bedoeld als podium voor streektaalartiesten. Daar zijn er nogal wat van in het Noorden, maar de meesten komen niet verder dan de eigen regio. Terwijl de kwaliteit een groter publiek wel rechtvaardigt. Het is toch raar als Harry Niehof en Erwin de Vries alleen maar in Groningen spelen, terwijl we hun Gronings in Drenthe net zo goed kunnen verstaan. Het is een echt open festival. Het mooie van Reur! is dat je op één dag kennis kunt maken met artiesten die de moeite waard zijn. En als de een je niet bevalt, dan ga je naar een ander."

Festival

Streektaalfestival Reur! beslaat 5 maart een hele dag in Emmen. Met onder meer lezingen, voordrachten, workshops, discussies en muzikale optredens van diverse artiesten. Zie voor het complete programma de website www.reur-festival.nl.