Tegen de stroom in met Lammert Voos
Sonnettettes schrijven toch lastiger dan gedacht

Stefan Nieuwenhuis nieuwe stadsdichter Groningen

StefanNieuwenhuis Stefan Nieuwenhuis (foto 8Weekly) volgt Anneke Claus op als stadsdichter van Groningen. Zijn benoeming voor 2011 en 2012 is donderdagavond aan het einde van de Groningse Poëziemarathon bekendgemaakt door cultuurwethouder Ton Schroor. Nieuwenhuis (Eerbeek, 1972) is gekozen uit 21 kandidaten.

De keuzecommissie ziet in hem ‘een dichter die door zijn grote ervaring en organiserend vermogen heel goed in staat zal zijn om het stadsdichterschap op de kaart te zetten en een groot publiek zal weten aan te spreken’. Zijn gedichten worden omschreven als ‘van een hoog niveau en technisch goed gemaakt’.

Stefan Nieuwenhuis is cultureel zeer actief. Hij is onder meer oprichter van het absurdistisch eenmanstijdschrift Van Speijk, actief voor magazine Zone 5300, werkzaam bij cultureel organisatiebureau Buro05, columnist, radiomaker, drijvende kracht achter het Noordzon-onderdeel Literaturia en schrijver. Zijn literaire debuut Ik ben omringd door debielen en ik voel me goed stamt uit 2005.