Een dode mol in groep 7 van de Nassauschool
Tegen de stroom in met Lammert Voos

Henk Kesler maakt valse start in Dierenpark Emmen

Kesler Henk Kesler (foto KNVB) is begonnen als tijdelijk directeur bij Dierenpark Emmen. De voormalige baas Betaald Voetbal KNVB gaat een plan schrijven waarin de dierentuin en een theater met elkaar kunnen worden verweven – een belangrijke pijler onder het veelbesproken, bijna vijfhonderd miljoen euro kostende Atalanta project in Emmen.

Ik ken Kesler alleen van televisie. Daar zag ik regelmatig zijn blijde blik in beeld verschijnen als het om voetbalzaken ging. Wat hij precies deed, is mij nooit duidelijk geworden. Dit jaar zwaaide hij af bij de KNVB. Ongeveer hetzelfde moment werd bekend dat meer dan de helft van de eredivsieclubs in Nederland grote financiële problemen heeft.

We hebben dus te maken met een ervaringsdeskundige. Wel zo handig voor een dierentuin die aan het geldinfuus van de overheid hangt. Toch ben ik er niet helemaal gerust op dat Kesler de reddende engel is waar hij voor wordt gehouden. Die bedenkingen vloeien voort uit zijn opdracht en twee antwoorden op vragen in het Dagblad van het Noorden:

Wat is uw opdracht?

"Een plan schrijven voor het nieuwe dierenpark, waarbij de dierentuin en het nieuwe theater beter met elkaar verweven worden."

U doet geen onderzoek naar het behoud van het dierenpark op de huidige plek?

"Nee, dan had ik de opdracht terug gegeven. Want voor nog een onderzoek is de tijd te kort."

Vindt u dat er zo’n onderzoek moet komen?

"Ik neem aan dat de beleidsmakers dat goed onderzocht hebben en bewust kiezen voor een nieuwe dierentuin."

Kijk, daar gaat het al mis. Een plan schrijven is helemaal niet zo moeilijk. Daarom worden er ook zo veel plannen geschreven. De kunst is een goed plan te schrijven, iets waarmee je anderen kunt overtuigen er geld in te steken, de schouders er onder te zetten zodat het plan vervolgens met een gerust hart kan worden uitgevoerd.

In zo’n plan staan de voors en tegens keurig op een rij, worden alternatieven besproken, bezwaren en kansen en volgt een goed onderbouwde, overtuigende conclusie. In dit geval: het verweven van Dierenpark Emmen en een theater op een nieuwe locatie is een goede zet.

Maar met zo’n plan komt Kesler niet. Die conclusie – ‘goede zet, haalbaar’ – staat er wel in, dat weten we nu al, dat is zijn opdracht, daar wordt hij tot 1 juni door de noodlijdende dierentuin voor betaald. Maar aan gedegen onderbouwing zal Kesler niet doen. Daarvoor is de tijd te kort, zegt hij. Kesler neemt ook aan ‘dat de beleidsmakers behoud van het dierenpark op de huidige plek goed hebben onderzocht en bewust kiezen voor een nieuwe dierentuin’.

Dat is een verkeerde aanname, want dat onderzoek bestaat helemaal niet. Of positiever gesteld: het is nooit openbaar gemaakt. Wat wel bestaat is een A-viertje met dubieuze cijfers van wethouder Bouke Arends waaruit zou blijken dat niet-verhuizen duurder is dan wel verhuizen.

Een valse start dus. En Kesler wordt niet teruggefloten. Hij is gevraagd voor de klus, heeft de opdracht aanvaard en zal die opdracht tot een ‘goed’ eind brengen. Zonder zich te bekommeren over de vraag wat nu ‘goed’ is.