Nico Dijkshoorn kan het ook een tandje minder
Een hete herfst in 1881: Kloos en Perk revisited

Hoe Bram Hulzebos oefent in nederigheid

Ziggy Als Bram Hulzebos niet als journalist op nieuws jaagt, of schrijft, houdt hij zich bezig met paarden. Maar soms komt alles samen. Voor Ziggy. Man op hol in de drafsport, zijn achtste boek alweer, dompelde hij zich onder in de wereld van sulkys, pikeurs en entrainementen. Scharrelde hij rond bij stallen, veilingen en drafbanen. En zette af en toe een beetje geld in.

Het begon allemaal met een bezoek aan de drafbaan in Groningen. Hulzebos, woonachtig in Roden, maakte er samen met fotograaf Corné Sparidaens het boek Ruim Baan en bleef hangen voor een volgende titel. "Ik raakte gefascineerd door die oude stoempen, mannen die hun hele leven in de drafsport actief zijn en de gloriejaren nog hebben meegemaakt," vertelt hij. "En ik wilde een paard kopen. Zélf op een sulky rijden."

Dat paard kwam er. Maar niet meteen. Eerst liet Hulzebos (Zuidlaren, 1968) zich inwijden in een tak van sport die duizenden mensen op de been brengt. Waar veel geld in omgaat en zorg en geduld nog worden beloond. In Wolvega en Groningen, maar ook in Eenrum, Aduard en Leek. Hij maakte zijn eerste rondjes, voelde de adrenaline door het lichaam jakkeren en begreep voor eens en altijd dat de paardenwereld méér omvat dan dressuur, springen en stapvoets door de bak in een manege.

Voor zover we kunnen overzien, is het de eerste keer dat de drafsport zo in detail in een boek is beschreven. Van het fokken tot en met de verkoop naar het buitenland en alles wat daar tussen zit. Inclusief uitleg over de merkwaardige gewoonte paarden die in het zelfde jaar geboren zijn een infantiele naam te geven met dezelfde voorletter: Wicky de Viking, Wild Chestnut, Wido P, Woodigolimburgia.

Ziggy is een boek waarin uiteraard aandacht wordt besteed aan doping. Wat iets anders is dan verboden middelen, nuanceert Hulzebos. "Paarden krijgen medicijnen toegediend en sommige stoffen mogen tijdens wedstrijden niet in hun bloed zitten. Het blijkt lastig te bepalen of een stof op het juiste moment is uitgewerkt. In de vier jaar dat ik in de drafsport heb rondgekeken, is het één keer gebeurd dat een paard werd betrapt op morfine."

Drafsport is geen goedkope sport. Het kost zo zeshonderd euro in de maand. "Dat is op te brengen, als je het met meer mensen doet, daar wordt het nog leuker van." Hulzebos kocht zijn Ziggy AM voor 2900 euro op een veiling in Wolvega, samen met een partner. Ondanks prima papieren bleek zijn droomaankoop opvallend eigenwijs en lui. Maar na een paar uitschakelingen tijdens races en een peesblessure, won Ziggy dit voorjaar haar eerste wedstrijd.

Een paard is goed voor het karakter van een man, schrijft Hulzebos aan het einde van zijn boek. "Ik sta wel eens tijdens een sportwedstrijd langs de lijn en zie ouders zich hevig opwinden als hun zoon of dochter dreigt te verliezen. Als een eigenaar tijdens een draverij zijn paard ziet verliezen, haalt hij hooguit de schouders op. Waarom? Ondanks alle zorg en voorbereiding weten ze dat je het uiteindelijk niet in de hand hebt. Dat houdt je nederig."

Boek: Ziggy. Man op hol in de drafsport. Auteur: Bram Hulzebos. Uitgever: Contact. Prijs: €16.95 (176 blz).