Gerard van de Weerd (Hoogeveen, 1952) exposeert tot half november 26 van zijn nieuwste schilderijen bij Galerie Wildevuur in Hooghalen. Daarnaast werkt hij (foto Gerrit Boer) samen met Herman van Hoogdalem, Flip Gaasendam en Hendrik Elings in Het Kasteel in Coevorden aan een muurschildering naar de Slag bij Ane.
Hoogeveen
"Toen mijn vader in 1947 terugkeerde van de politionele actie in Nederlands-Indië sollliceerde hij naar een baan in Weesp én naar een baan in Hoogeveen. Hij correspondeerde destijds met mijn moeder, die in Emmen is geboren. Omdat zij in Hoogeveen woonde, werd het Hoogeveen. Ik ben enig kind. Mijn vader werkte eerst bij een blikfabriek, toen bij Philips en daarna als werkmeester bij Howerco. Hij speelde amateurtoneel, was ook regisseur en kon aardig tekenen."
Flipje
"Als jongen hield ik erg van tekenen en tekeningen: de schoolplaten van Jetses en Isings, de Donald Duck, Flipje van Tiel. Ik ben echt een beeldfiguur. Regelmatig werd ik door mijn oma aan vaderskant meegenomen naar het museum, naar het Rijksmuseum en naar Singer in Laren. Breitner, dat vond en vind ik fantastisch. Met m'n neus bovenop zo'n schilderij naar die dikke klodders verf kijken."
Bankwerker
"School was een ramp. Het interesseerde mij niet. Ik wilde niet in de bankjes, ik wilde naar buiten. Na de lagere school ging ik naar na Ulo, daar bleef ik in het eerste jaar zitten. Waarop mijn vader mij naar de technische school stuurde en ik uiteindelijk mijn diploma bankwerker heb gehaald. Vervolgens naar de detailhandelschool, maar dat wilde ook niet. Alleen voor tekenen, reclame-illustratie en kunstgeschiedenis haalde ik voldoendes."
Heftruck-chauffeur
"Na de middelbare school heb ik verschillende baantjes gehad: in een supermarkt, in een magazijn, een autowasserij. Ik vond het wel best, ik lag er niet wakker van. Via mijn vader kreeg ik een baantje in de Philipsfabriek aan de lopende band: mixers in elkaar zetten. Later mocht ik een opleiding volgen als heftruck-chauffeur. In 1994 ben ik halve dagen gaan werken bij Philips, en daarnaast bij ICO en Scala docent portret- en modeltekenen geworden, ook zat ik in de redactie van tijdschrift Atelier."
Minerva
"Op mijn achttiende trouwde ik mijn eerste vrouw; ze was zwanger. Ik wilde wel graag schilderen, werd ook lid van een schilderclubje, maar er moest gewerkt worden. Toen ik 22 jaar was, ben ik naast het werk en het gezin – we hebben drie dochters gekregen – naar de zaterdagschool en vervolgens naar de avondacademie van Minerva gegaan. Kreeg ik les van mensen als Ben van Voorn, Jan van Loon en Matthijs Röling. Drie avonden in de week, vijf jaar achtereen. Ik voegde me naadloos. Ik heb al die jaren één les gemist. Het was nog een heel gedoe om toegelaten te worden. Je moest minimaal Havo hebben gedaan en ik had alleen mijn diploma's bankwerker en Mavo. Ik ben toegelaten bij gebleken geschiktheid, zoals dat zo mooi heet."
Abstract
"Toen ik bij Minerva op de zaterdagschool zat, wilde ik graag abstract schilderen, maar ik begreep het niet zo goed. Totdat Anton Buytendijk mij er op wees, dat het helemaal niet erg was. Hij zei: ‘Als je een vaas wilt schilderen, moet je er voor zorgen dat je rand van de hals kunt zien én de bodem van de vaas. Alles wat daar tussen zit, maakt dan niet uit.' Toen begreep ik het ineens. Ik heb veel geluk gehad met mijn docenten. Op de avondacademie zeiden ze: ‘Je bent hier niet om succes te krijgen. Je bent hier om lekker te schilderen.' "
Modellen
"Ik ben begonnen met het schilderen van landschappen, zoals vrijwel iedereen. Tegenwoordig schilder ik veel naar model, maar bewandel ik ook zijwegen. Zo heb ik een reeks schilderijen van geisha's op olifanten gemaakt. Wat mij aanspreekt in zo'n onderwerp is op de eerste plaats de sfeer. Maar het zijn ook de kleuren en de kleding, de haartooi – allemaal dingen met een diepere betekenis waar je als schilder naar op zoek moet."
De Hooghe Kamer
"De Hooghe Kamer is door Jan Geert de Boer opgericht om liefhebbers van figuratieve kunst en kunstenaars met elkaar in contact brengen. Vaak deden we dat met kunstproeverijen op locatie: bij kunstenaars in hun ateliers, maar ook andere plekken. Een lezing, presentatie van nieuw werk, eten en drinken, praten over kunst. Met de proeverijen zijn we deze maand na tien jaar gestopt. We hebben ons doel bereikt, vinden we. Figuratieve kunst wordt tegenwoordig gewaardeerd, de formule van de proeverij wordt zelfs gekopieerd. We gaan nu andere dingen doen."
Edouard Vuillard
"Edouard Vuillard (laatimpressionist uit Frankrijk 1868 - 1940, red.) is een grote inspiratiebron voor me. In 1991 las ik bij toeval op zondagmorgen in de krant over een expositie met zijn werk in het Van Gogh Museum. Het was de laatste dag. Ik ben meteen naar Amsterdam gereden. Bij binnenkomst ben ik naar de museumwinkel gelopen, heb ik een boek en poster gekocht, en daarna de expositie bekeken. Na een kwartier moést ik naar huis. Schilderen. Zo snel mogelijk."
Wall of Fame
"In De Tamboer zag ik een affiche hangen van de voorstelling Wilhelmina met Anne-Wil Blankers. Het beeld sprak mij zo aan dat ik haar voor een portret heb gevraagd. Daarna heb ik hetzelfde gedaan met Youp van 't Hek, ook van hem heb ik een groot portret gemaakt. Twee jaar geleden volgde Liesbeth List. Bedoeling is in totaal zes schilderijen te maken van artiesten die in Hoogeveen hebben opgetreden. Ze krijgen een plek aan de Wall of Fame in De Tamboer."
Frank Boeijen
"Naast schilderijen maak ik graag boeken. Kerels van het hoge veen is ontstaan nadat ik met Herman van Hoogdalem een groot schilderij van veenarbeiders had gemaakt. De schrijver Jan Veenstra beweerde dat hij de kerels op dat schilderij bij naam kende en heeft er toen verhalen bij geschreven. Voor mijn derde boek, Verstilde schoonheid, heeft Frank Boeijen speciaal een tekst gemaakt: De streken van de meester. Een jaar geleden belde hij op: of hij die tekst voor zijn cd Camera mocht gebruiken. Prachtig toch?"
Handle with care
"Op een dag moest ik de zoon van mijn vrouw naar gitaarles brengen. De leraar, Gijs Kos, wilde leren schilderen en dus sloten we een deal. Daardoor speel ik ook gitaar. Sinds twee jaar zit in een bandje: Handle with care. We treden vier keer per jaar op, dat gesleep met spullen daar hou ik niet van, maar we repeteren iedere veertien dagen. Dat moet ook wel. Net als schilderen moet je het bijhouden, anders wordt het geploeter. Je moet je er helemaal in kunnen verliezen, want dat levert de mooiste dingen op."
Tentoonstelling
Gerard van de Weerd exposeert tot en 14 november bij Galerie Wildevuur, Zwiggelterweg 4 in Hooghalen. Open vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur. Zie ook www.gerardvandeweerd.nl.