Ingezonden mededeling: Kinderen en Poëzie
Tatiana de Rosnay naar De Schalm in Assen

Een nieuw monument voor het oude landschap

Het idee dateert alweer van jaren her, een definitieve plek ontbreekt nog, maar wel is er al een ontwerp. Vorige week donderdag presenteerde 'zwerfsteenkunstenaar' Chris Booth in Borger zijn ontwerp voor een monumentale sculptuur in het oude Drentse landschap: een doorzichtige ‘capsule’ van geweven keien op een duin van honderdtien meter (illustratie Drents Landschap).

ChrisBooth 
De kosten van het land art-project worden geraamd op zeshonderdduizend euro. Een derde daarvan moet door landelijke fondsen bijeen worden gebracht, een derde door de provincie Drenthe en de gemeente Borger-Odoorn en een derde middels andere bijdragen. De aanleg van het kunstwerk neemt ongeveer een half jaar in beslag.

 

De initiatiefnemers van het project – Galerie De Omgeving in Borger, Drents Landschap, het Hunebedcentrum en kunstenaar Booth – hopen volgend jaar te kunnen starten. Idee is dat de benodigde keien voor de capsule, naar schatting 25.000 stuks met een doorsnede van twintig centimeter, deels bijeen worden gebracht door het publiek. De duin wordt gemaakt met een mix van zand en leem, en beplant met een volwassen eik.

 

Speciaal aan het ontwerp is dat de stenen met elkaar verbonden worden door staaldraad. De keien worden daartoe stuk voor stuk doorboord met een holle boor. Wie een steen inlevert krijgt in ruil daarvoor als dank de uitgeboorde kern. Booth wil op die manier twee vliegen in één klap slaan: het publiek bij zijn werk betrekken en een constructie maken die verwijst het open karakter van de hunebedden.

 

Booth heeft zich voor zijn ontwerp niet alleen door grafmonumenten laten inspireren, maar ook door het Drentse landschap en gesprekken met boeren in de omgeving en de archeoloog Tjalling Waterbolk. Zo verwijst de duin naar de vorming van het land in de ijstijd; het dorp Spijkerboor is op een vergelijkbare duin ontstaan. De boeren en Waterbolk brachten Booth op het idee van een hedendaagse landmark, zoals de hunebedden dat waren voor de vroegste agrarische gemeenschappen.

 

Het idee om in de gemeente Borger-Odoorn een project te beginnen, vloeit voort uit werk dat Booth heeft gemaakt voor het beeldenpark van Museum Kröller-Müller. Het museum op De Hoge Veluwe bracht de Nieuw-Zeelander in contact met het Hunebedcentrum, het Drents Landschap en Galerie De Omgeving. Het kunstwerk in Drenthe moet zijn derde project in Nederland worden; er staat ook een werk in Tytsjerk.

 

Booth (Nieuw Zeeland, 1948) heeft inmiddels zo’n tweehonderd sculpturen van steen gemaakt, verspreid over de hele wereld. Centraal in zijn werk staat de brug die hij wil slaan tussen hedendaagse en oorspronkelijke leefgemeenschappen. Naast Borger-Odoorn werkt hij op dit moment aan nog twee anderen grote projecten, in Engeland en Australië. Voor meer informatie: www.chrisbooth.co.nz.