75 jaar: de mars van Penguin
Nu even niet

Een engel, net onder de rook van Zwolle

GlazenEngelDuncanWijting Bij de opening in 2004 toonde landgoed Anningahof bij Zwolle de ambitie om een van de belangrijkste beeldentuinen in ons land te worden. De zevende jaargang laat goed zien hoe oprichter Hib Anninga daarin is geslaagd: liefst 150 beelden in de uitgestrekte tuinen en de inmiddels twee galeries. En dan geen objecten waarbij het louteromesthetica draait, maar ook kunst die de hersenen doet kraken.

Werk van zeventig kunstenaars toont het Anningahof dit keer. Daar zitten mensen tussen van wie sinds het begin beelden zijn te zien, zodat zichtbaar wordt hoe genadeloos de tijd en de elementen met buitenkunst omspringen. Maar ook 32 nieuwe beelden zoals van Yasser Ballemans, Wouter Cox, Karin van Damen Ruud Kuier. Steeds is het nieuwe bloed aanleiding om het oude lichaammet nieuwe ogen te bezien.

Een van de meest intrigerende beelden is alwat ouder en staat binnen: een bijna levensgroot mensfiguur dat met het hoofd in een emmer staat, ondersteboven dus. Het beeld, My head is only house unless it rains van Herman Lamers, lijkt gemaakt van dof, lichtblauw getint glas. Aanraken mag niet, maar een knappe kerel die het laten kan – het glas blijkt dan kunststof.

Er gaat een merkwaardige werking uit van My head is only house unless it rains. Vanwege de titel uiteraard, ontleend aan een liefdeslied van Captain Beefheart, waarin zoiets wordt gezegd als ‘ik zal mij vooral niet laten weerhouden’. En vanwege die ongemakkelijke pose.

Lamers heeft nog vijf andere beelden in de Anningahof. Sommige, zoals een ijzeren bloem van vijf meter hoog (zonder titel), een albino stier op een bootje die gevangen wordt gehouden door drie vogels van glas (Fanfare) en het neonbeeld Olifant op het slappe koord, een ‘illusie over macht en onhandigheid’. Nieuw dit jaar is NO, vier monumentale letters van hout en polyester, een beeld ‘ter bevestiging van de ontkenning’.

Het allernieuwste werk van Lamers is ronduit spectaculair en staat er nog maar net; eigenlijk is het een restproduct van een beeld dat vorige maand in het hart van Zwolle is geplaatst. Op de Grote Markt staat De glazen engel, een figuur van 3,5meter hoogte, met water en zand uit glas gesneden. De Anningahof toont zijn oorspronkelijke omgeving: 350 gestapelde glasplaten van 1 centimeter dik.

Wie er lang naar kijkt, en de zon op de groenige kolom ziet schijnen, ziet zich voor steeds meer raadsels geplaatst. De glaskolom van Lamers (foto Duncan Wijting) doet denken aan holografie en de bodyscan, wonderen der moderne techniek. Maar vooral aan het hele oude. Engelen reizen al sinds het Oude Testament met de mens mee, sinds Jakob zijn broer Esau bedroog en moest vluchten.We hebben er zelfs beelden bij: grote sterke mannen, met vleugels op hun rug, boodschappers tussen hemel en aarde.

Engelen ’bestaan’ niet, toch zijn ze er. Het onmogelijke is dus toch mogelijk.

’Beelden 2010’ te zien Landgoed Anningahof, Hessenweg 9 in Zwolle. Open t/m 31/10 wo. t/m zo. 13.00 tot 18.00 uur. Entree volwassenen € 7 (inclusief catalogus), kinderen € 3. Zie ook www.anningahof.nl