Over 'Dissus' van Simon van der Geest
Over ‘Staphorst’ van Koos Geerds

Glimlachen met Digitale Audio Booster

Popmuziek in Emmen dat is Bouke en Jan Warringa, Bert Kamping en Chris de Roo, Bernard Gepken en The Mother Lovers. Maar ook: Gestoorden uit het Noorden en Digitale Audio Booster, oftewel D.A.B. Entertainment. Vooral de laatste timmert stevig aan de weg. Op scholen, in gevangenissen en buurtcentra. Op festivals en hiphopavonden. Op YouTube en straks ook live tijdens wielerwedstrijd De Gouden Pijl.

 

Dit verhaal begint eigenlijk vier weken terug, op een zondagmiddag in Emmen vlak voor de Hema. Waar René Valke (24) – ’zeg maar Dab’ – en Michael Borsboom (17) – ’zeg maar Haag’ – het terras voor café De Brasserie gebruiken als decor voor een videoclip bij het nummer Ben bekend met talent. Camera met filter, draagbare cd-speler, microfoon. En rappen maar. Na afloop doet de cafébaas nog even moeilijk over de geschoten beelden. ’s Avonds is de clip klaar.

 

Sinds deze week wordt Ben bekend met talent getoond bij TMF. Zonder de beelden van het café, maarmet de regels ’ben de baas in de keuken/ook al kook ik niet’. "Zo snel kan het gaan", glimlachen Dab en Haag (foto Duncan Wijting). "Een rap schrijven en op beats zetten, kost even tijd. Maar met een goed idee, een duidelijk script en beetje doorwerken, kun je een clip in dag klaar hebben."

DAB 
Bijna honderd filmpjes van Digitale Audio Booster circuleren inmiddels op internet, sommige met Haag, anderen met M-Trick. "Ik heb er wel meer gemaakt", vertelt Dab. "Maar zo snel tevreden als ik in het begin was, ben ik niet meer. Dus zijn er ook een paar verwijderd." Ben bekend met talent is het eerste nummer dat landelijkwordt opgepikt. "We doen het zo: eerst Emmen, dan Drenthe, vervolgens het Noorden en dan de rest van het land. Het gaat nu ineens een stuk sneller."

 

D.A.B. Entertainment is een jaar serieus bezig, zeggen ze. "Ongeveer sinds het verschijnen van onze cd.We hebben een mixtape uit, eind augustus volgt de tweede. We hebben een eigen studio, we produceren.We geven workshops en cursussen; binnenkort ook op de muziekschool. We maken clips, voor onszelf en voor anderen, zoals Chris de Roo en Dorette. Hiphop is ons ding, maar we pakken alles aan. Als we worden gevraagd, maken we net zo makkelijk een bruiloftsreportage."

 

De workshops vormen een belangrijke peiler onder het bedrijf, niet in de laatste plaats vanwege de achtergrond van Dab en Haag. Beide hebben de middelbare school niet afgemaakt. Dab heeft vanaf zijn dertiende veel op straat geleefd. "Het ging niet altíjd goed met ons", zegt Dab. "Maar moet je nu zien", zegt Haag. "Ik word al bijna dik."

 

De grote verandering deed zich niet eens zo lang geleden voor. "Het gebeurde mij toen ik mensen ontmoette die naar mij wilden luisteren. En waar ík naar wilde luisteren", zegt Dab. "We hebben hier in Emmen nu een paar hiphopprojecten met jongeren kunnen doen waardoor wíj wat voor anderen kunnen betekenen. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan muziek."

 

Waar Gestoorden van het Noorden zich richt op de underground en de hardcore, mikt D.A.B. op een breed publiek. "De muziek staat voorop, niet het geld.We zijn commercieel in de zin van: we willen er wel van bestaan. Dat doen we zonder mensen te shockeren, zonder onnodig schelden, vloeken en tieren. Niks tegen stoer gedoe, maar zelf vinden we dat veel te vermoeiend. We bezorgen mensen liever een glimlach."

 

 

Muzikaal staat D.A.B. voor hiphop met een feestelijk randje –meer Ali B en Lange Frans dan Osdorp Posse en Kempi. "Wat je ook van zijn muziek vindt, Ali B heeft wel een topbedrijf neergezet, daar heb ik diep respect voor", zegt Dab. "Hij knuffelt met de koningin en bokst met Máxima. Oudere mensen houden van hem, hij is overal. Iedereen kent hem. Dat wil ik ook. Wat zeg ik? Ik wil meer dan Ali B."

 

Mixtape

 

Voor de videoclips van D.A.B. Entertainment zie www.youtube.com/dabrecords. Een mixtape is te downloaden via www.rapperdab.nl. Zie ook www.dab-entertainment.hyves.nl. Het optreden tijdens De Gouden Pijl begint 10 augustus om 17.00 uur op het Noorderplein in Emmen.