Over ‘Blauw’ van Doeke Sijens
De Kift opent kunstproject 'In de Overtuin'

Fietsen met E.B. von Dülmen Krumpelmann

BadendeMeisjeBijDeDrentseAa Het is een beproefde methode: kunst gebruiken om een streek onder de aandacht te brengen. In de gemeente Tynaarlo gebeurt het deze zomer middels een tentoonstelling rond Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann (1897 – 1987). In het gemeentehuis in Vries is een keuze uit zijn werk te zien: schilderijen, foto’s, schetsen, schilderattributen, een wandelkaart en, jawel, zijn alpinopet. Daarbij is een wandel- en fietsroute uitgezet langs plekken die hem hebben geïnspireerd.

‘Van Dulmen’ is een monument in de Drentse schilderkunst, niet alleen vanwege zijn betrokkenheid bij kunstkring De Drentse Schilders en later Het Drents Schildersgenootschap. Want: in de jaren twintig liet hij zien dat kunstschilders in de provincie wel degelijk van hun werk konden leven. Hij produceerde veel en kwam overal: in dorpen, op kermissen en jaarmarkten. Voor veel Drenten was Van Dulmen de eerste kunstschilder die ze in levende lijve aan het werk zagen.

En nog altijd is zijn uitstraling groot. Een jaar geleden werd zijn Kermis te Assen gekozen tot het beste schilderij van Drentse hoofdstad ooit. Het blijkt ook weer uit de reacties in het gastenboek bij de tentoonstelling in Vries: ‘schitterend’, ‘prachtig’, ‘zeer interessant’ en ‘heel herkenbaar’. Vooral dat laatste is veelzeggend. De post-impressionist Van Dulmen schilderde Drenthe zoals het graag werd en wordt gezien: landelijk en traditioneel, zeg maar gerust folkloristisch.

Schilders als Van Dulmen – bij een groot publiek bekend en alom aanwezig – zijn er nauwelijks meer in Drenthe. Maar het Drenthe zoals hij het schilderde bestaat nog wel, wijst de wandel- en fietsroute uit. Zijn Zicht op Oudemolen zou zo weer gemaakt kunnen worden, de woning van meester Crone blijkt het oude huis van schrijver Gerrit Krol. Het Zeegser loopje en de Adderhorst zijn onveranderd, uit de Zeegsersteeg kunnen ieder moment nieuwe ruiters tevoorschijn komen.

Toen hij er zich in 1921 vestigde, was Zeegse al geliefd bij toeristen. Het Golden Tulip Hotel serveert een placemat met een oude foto waarop een volksmassa samenklontert rond een bult zand. Ook dat is nog steeds zo. Overal staan vakantiehuisjes, sommige zo groot dat de eigenaar gek moet zijn om er niet permanent te willen wonen. Vermoedelijk hebben de deskundigen in de welstandscommissie op het gemeentehuis decennia achtereen een oogje toegeknepen.

Vanuit Zeegse trok Van Dulmen met zijn kist en ezel regelmatig naar Zuidlaren, waar hij de paardenmarkt vastlegde en kermisvolk portretteerde. Galerie Zuidlaren aan de Middenstraat, tevens leverancier aan de tentoonstelling in Vries, heeft er nog altijd handel van. ‘Nu de zooi, maar straks is ’t mooi’, waarschuwt de gemeentelijke projectgroep ‘Tynaarlo timmert’ voorbijgangers in het dorpscentrum. En inderdaad, het schiet al aardig op.

Het stroomdal van de Drentsche Aa oogt ondertussen ongerept, helemaal sinds het tot nationaal park en vervolgens nationaal landschap is uitgeroepen. Onder meer met dank aan een collega van Van Dulmen. Met name kunstschilder Evert Musch (1918 – 2007) heeft zich jarenlang ingezet om de mooiste beek van Nederland alle ruimte te geven. De toerist plukt er de vruchten van, maar het is niet zonder gevolgen. Naakte, badende kinderen in de Aa, zoals Van Dulmen ze zo graag schilderde, zijn schaars tegenwoordig. Zeg maar gerust geheel verdwenen.

Expositie

De tentoonstelling ‘Zomer rond de Drentse Aa’ met werk van E.B. von Dülmen Krumpelmann is tot 17 september te zien in het gemeentehuis van Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 in Vries. Open tijdens kantooruren. De ongemarkeerde wandel en fietsroute (24 kilometer) start bij café Centraal aan de Dorpstraat in Tynaarlo.