Over ‘Mahler. Een hoorcollege’
In een lekke schuit met burgemeester Cees Bijl

Tjibbe Veldkamp dingt opnieuw naar Gouden Griffel

TiffanyDop Tjibbe Veldkamp is voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor de Gouden Griffel, de onderscheiding voor het mooiste kinderboek. Dit keer dingt de schrijver uit Groningen mee met de roman Tiffany Dop.

 

Dat is maandag bekendgemaakt door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Naast Tiffany Dop zijn nog negen andere titels genomineerd. De winnaar van de Gouden Griffel wordt 5 oktober bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek.

 

Veldkamp was vorig jaar in de race met het prentenboek Agent en boef dat hij met illustrator Kees de Boer maakte. Toen ging de gouden Griffel naar Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut. Tiffany Dop, over een Gronings meisje van dertien dat een baby wil, greep eerder dit voorjaar net naast de Woutertje Pieterse-prijs.

 

Andere grote kanshebber is Hou van mij van Ted van Lieshout, een monumentale uitgave met gedichten en prenten. De lijst bevat verder titels als Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit, onlangs gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2011 en de bloemlezing Fluit zoals je bent van Edward van de Vendel en illustrator Carll Cneut.

 

Maandag is tevens de winnaar van de Gouden Penseel bekendgemaakt. De prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar gaat naar De boomhut van Marije en Ronald Tolman, een tekstloos prentenboek waarvan de tekeningen volgens de jury ‘gelezen’ kunnen worden.

 

Voor de Gouden Griffel zijn vier boeken van uitgeverij Querido uitgekozen. Voorts telt de lijst twee non-fictie boeken:  De parel en de draak van Liesbet Ruben en Babette van Ogtrop over China en Wild verliefd over verliefde en vrijende dieren van Ditte Merle.