Geloof begint aan het graf
Klassiek talent Noorden krijgt plek op Grachtenfestival

Over ‘Naar de boeren’ van Frans Nieuwenhuis

NaarDeBoeren In de winter van 1944 en 1945 kregen duizenden gezinnen in het Noorden ’vervuilde, vaak in vodden geklede, schurftige scharminkels’ te logeren. Ze waren voornamelijk afkomstig uit de vier grote steden en op transport gezet door christelijke organisaties in een poging de honger in het Westen het hoofd te bieden.

In Naar de boeren reconstrueert Frank Nieuwenhuis, zelf destijds ondergebracht in Friesland, het verhaal achter deze bijzondere, levensreddende operatie waar zo’n 40.000 tot 50.000 kinderen bij betrokken zijn geweest. Het levert een fascinerend boek op, gebaseerd op archiefonderzoek en getuigenissen, waarin veel verwondering doorklinkt. Onder meer over de barre omstandigheden van de reis, over de sterfte onder de kinderen en de vanzelfsprekendheid waarmee gezinnen hun huizen openstelden.

Maar ook over cultuurverschillen, heimwee en schuldgevoel: "Waarom hebben wij het zo goed en hebben ze thuis niks?”, citeert Nieuwenhuis een van de scharminkels. “Daarom ook kon ik de korstjes die van het brood waren gesneden niet weggooien."

Boek: Naar de boeren. Auteur: Frans Nieuwenhuis. Uitgever: Ad.Donker.