IMPAC voor 'The Twin' van Gerbrand Bakker
Over ‘The lovely bones’ van Peter Jackson

De terugkeer van de vertelselplaat?

Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum in Borger begonnen drie jaar geleden een project om hunebedden en Jodenvervolging op een vernieuwende wijze voor het voetlicht te brengen. Ze bedachten daartoe onder meer 'de reanimatie van de vertellende geschiedenisleraar'.

Vertelselplaat

Vrijdag werden tijdens een congres in Westerbork de resultaten van hun inspanningen gepresenteerd: lerarenopleidingen hebben weer aandacht voor het vertellen van verhalen, er is een website met een verhalendatabase, er zijn jeugd- en kinderboeken geschreven en uitgegeven, stageplekken, nascholing en, jawel, de vertelselplaat (illustratie Jouke Nijman) is terug.

 

Klompmaker en Mulder zijn tevreden, zo laten ze via een persbericht weten. "Door verhalen te vertellen en de geschiedenis letterlijk een gezicht te geven kan de leraar van zijn les een leerzaam feestje maken. Goed voor zijn populariteit, goed voor de motivatie van zijn leerlingen," aldus Klompmaker. "Geschiedenis moet weer een motiverend en uitdagend vak worden op de scholen. Musea kunnen daarvan een integraal onderdeel uitmaken en inleving in het verleden mogelijk maken," aldus Mulder.