23ste Schrijversfestival opent met ‘Chéri’
‘Minnezinne’ beleeft eerste herdruk

Ton van ‘t Hof (en anderen) in Tubelight Special 67

TubelightSpecial Er gingen vier maanden kijken, luisteren en denken, schrijven, schaven en schrappen aan vooraf -Woest & Ledig weet dat uit eigen ervaring. Maar gisteren werd-ie in Amsterdam, tijdens festival Sonic Acts eindelijk gepresenteerd: de Tubelight Special 67 over kunst en digitale media. Het blad, mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, biedt een introductie op wat er momenteel in Nederland gaande is binnen de kunsten gemaakt met behulp van ‘de nieuwe media’, een nogal ruim begrip waarin  de computer veelal een hoofdrol speelt.

 

Tubelight Special 67 vloeit voort uit een masterclass kritisch schrijven over digitale kunst waarbij een enorm spectrum werd bestreken: van internet tot en met robotica, van games tot en met streaming video, performances, activisme en wat dies meer zij. In hun voorwoord stellen Annet Dekker, Ine Poppe, Sabien Teulings, Saskia van der Hoef en Sonja van der Valk dat ‘de technologische ontwikkelingen hun sporen hebben achtergelaten in alle kunstvormen, zowel in het theater als in de poëzie, zowel in het museum als op straat'.

 

En daarom bevat de uitgave – oplage 7000 stuks – onder meer een interview met dichter Ton van ’t Hof over diens flarf-activiteiten, reportages over de ideeënmanifestatie TEDx in Amsterdam en een interview met multimediakunstenaar Theodore Watson. Maar ook een essay over artistieke games, recensies en signalementen van de belangrijke festivals in ons land waar ‘nieuwe media’ een centrale rol spelen: Gogbot Enschede, STRP Eindhoven en Cinekid Amsterdam. Zie ook www.tubelight.nl,  www.virtueelplatform.nl, www.domeinvoorkunstkritiek.nl