Het e-book: Nieuwe kleren van de keizer?
22-3-10
Om aan te geven dat de 75-jarige Boekenweek nog helemaal bij de tijd is, bedacht de CPNB dat het leuk zou zijn als lezers een e-book konden downloaden. Gekozen werd voor de jubileumuitgave Titaantjes waren we – Schrijvers schrijven zichzelf. De prijs werd vastgesteld op €10, net zoveel als voor de papieren versie.
Is er veel belangstelling voor, vragen we CPNB-directeur Henk Kraima. Waarop deze droogjes vaststelt dat er tot en met dinsdag twintig e-books waren verkocht. "Inderdaad, dat zijn er niet veel. Helemaal niet als je het afzet tegen de verkoop van het papieren exemplaren. Daar zijn er zo’n 20.000 van verkocht. Vorige week stond het boek bovenaan in de Bestseller 60."
De belangstelling voor het e-book wordt zwaar overschat, denkt Kraima. "In 2009 werden 45 miljoen boeken verkocht, terwijl er 60.000 e-books zijn gedownload. Dat zijn er niet veel, zeker als je bedenkt dat je bij aanschaf van een e-reader er drie gratis krijgt. En er werden 12.000 e-readers verkocht. Al het enthousiasme over het e-boek doet denken aan de nieuwe kleren van keizer."
En die verhalen dat het met het boek dezelfde kant opgaat als met de elpee en cd? "Die vergelijking klopt niet", zegt Kraima. "Muziek en literatuur zijn onvergelijkbare grootheden. Ten eerste is het boek veel ouder dan de grammofoonplaat. Ten tweede is de muziekindustrie veel internationaler. Hypes spelen in de literatuur een veel minder grote rol. En een Nederlandse roman zal niet zo snel door een Fransman als e-book worden aangeschaft."
Er zal de komende jaren wel wat veranderen, denkt Kraima, vooral op het gebied van wetenschappelijke en educatieve boeken. Maar literatuur zal nog lang als gewoon boek worden gekocht. "U sleept uw jeugdboeken waarschijnlijk nog steeds met u mee. Maar uw eerste e-mailtje, heeft u dat nog bewaard?"