Remco Ekkers, een man van beelden
Schumann Soirée Musicale in Grote Kerk Emmen

En de winnaar is Gerwin van der Werf

Misbruik

 

Met de pen roer ik mijn koffie

met de schaar krab ik mijn kop

met een mouw veeg ik mijn snot weg

dweil met mijn sok een melkvlek op

 

Mijn nagel drukt in ’t tafelblad

een diepe kloof groeit daar gestaag

woorden weeg ik met het vreten

dat retour komt uit mijn maag

 

Met mijn tanden bijt ik splinters

uit de poten van mijn stoel

uit mijn tenen vloek ik psalmen

tot ik er niets meer bij voel

 

Zelfhaat weeg ik bij het opstaan

in jouw levenloze blik

woede meet ik met mijn knokkels

en mijn schaamte met mijn pik

 

Licht verpulver ik met vuurwerk

herrie met een spijkerboor

waanzin smoor ik in mijn verzen

waar zijn die dingen anders voor?

 

De eerste prijs in de Turing Nationale Gedichten Wedstrijd gaat naar het gedicht Misbruik van Gerwin van der Werf. Dat is in Amsterdam bekendgemaakt. De 47-jarige Van der Werf, woonachtig in Leiden en werkzaam als muziekdocent, ontvangt daarmee 10000 euro, wellicht het hoogste bedrag dat ooit voor een gedicht is uitgetrokken.

 

Het winnende gedicht werd blind gekozen uit ruim 15.000 inzendingen van zowel amateurs als professionals. De jury onder voorzitterschap van Gerrit Komrij spreekt van een gedicht waarin ‘met onsentimentele woorden een nachtmerrie wordt opgeroepen, waarin iemand probeert op een ongewone manier de waanzin te smoren en waarin alle zintuigen worden aangesproken, waarna hopelijk een nieuwe morgen wacht’.

 

De tweede prijs (2000 euro) ging naar René Guljé uit Utrecht met zijn gedicht Mirandabad 1954. Dennis Gaens uit Ooij won de derde prijs (500 euro) met Let them eat cake. De Turing Nationale Gedichten Wedstrijd werd voor het eerst gehouden.  De uitreiking geldt tevens als start van Gedichtendag die donderdag voor de elfde keer in Nederland en Vlaanderen wordt gehouden.

 

De gedeelde vierde t/m 10 plaats is (op alfabetische volgorde) gedeeld door Albert Bobeldijk (Hoorn), Gilles Boeuf (Den Haag), Hilde Bosma (Alphen aan de Rijn), Heleen Bosma (Deventer), Onno Kosters (Duivendrecht), Willem Thies (Amsterdam) en Robin Veen (Amsterdam).

 

De 11 t/m 20e plaats (op alfabetische volgorde) waren voor Irene Bal (Wijnaldum), Martijn Benders (Mierlo), Willem Bongers (Zeeland), Kirsten Degroote (Delfgauw), Herman Diender (Kampen), Hans Dingemanse (Goes), Piet Janssen (Rotterdam), Gerry van der Linden (Amsterdam), Joris Miedema (Kortenhoef) en Marga Smeets (Nijmegen).