Literair programma 'Letters met Spetters'
Over ‘Hoe overleef ik mijn eerste zoen? De musical’

China Festival of Lights: droomscenario of draak?

Emmen komt de winter door met het China Festival of Lights, een groots opgezet evenement in Dierenpark Emmen waarbij reusachtige lampionnen voor spektakel moeten zorgen. Daartoe zijn zo’n dertig dierfiguren in het park geplaatst. Bij opening was volgens Dagblad van het Noorden sprake van een investering van bijna 3 miljoen euro. Het park hoopte op tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers. Projectleider Peter de Lange droomde van een half miljoen bezoeker á 14 euro 50 per kaartje.

IMG_5051 

We zijn nu ruim twee maanden onderweg en volgens de laatste berichten staat de teller op 120.000 bezoekers. Zondag kon je een kanon in het park afschieten, zonder iemand te raken. Hoe dan ook, de toeloop is minder dan vooraf gehoopt. Toch werd afgelopen week bekendgemaakt dat het festival ‘wegens succes’ wordt verlengd. Rond 7 februari moeten 150.000 mensen de kassa zijn gepasseerd. “Want dan hebben we gewoon wat aan het festival verdiend”, aldus De Lange.

 

Het is nog geen 7 februari, maar Woest & Ledig ziet de berichten reeds voor zich. Die 150.000 bezoekers komen er wel. Zowel het Dierenpark als co-financier de gemeente Emmen zal het festival vervolgens ‘zeker geslaagd’ noemen. Beide partijen zullen toegeven dat het verwachte aantal bezoekers niet is gehaald, en daarbij wijzen op de weeromstandigheden van de afgelopen weken, maar toch van ‘een succes’ spreken. Iemand zal daarna zeggen dat kan worden teruggekeken op ‘een evenement met landelijke allure’.

 

Wat dat laatste precies betekent, weet niemand.

 

Landelijke allure is zeer belangrijk, want van het Dierenpark wordt op dat vlak veel verwacht de komende jaren. Zo worden er honderden miljoenen uitgetrokken om het park te verhuizen en om te bouwen tot ‘unieke attractie waar natuur en cultuur elkaar versterken’. Uniek: Emmen krijgt straks een nieuwe dierentuin waarbij een theater als belangrijke publiekstrekker gaat fungeren. Dus is het van groot belang dat die dierentuin nu reeds laat zien dat ze met ‘theater’ uit de voeten kan.

 

Dat laatste valt te bezien. Na drie bezoeken aan het China Festival of Lights rest bij Woest & Ledig vooral een leeg gevoel. Het oogt wel aardig al die metershoge 'lichtsculpturen', en ze zijn zeker knap gemaakt, helemaal als je het vergelijkt met de troep die normaliter door de handel vanuit China deze kant op wordt gehaald. Maar met kwaliteit van de spullen alleen ben je er niet. Er moet ook nog zoiets als inhoud zijn.

 

Als festivalganger wil je op zijn minst verwonderd of ontroerd worden, en als het even kan naar huis met het gevoel dat je iets bijzonders hebt beleefd, of artistiek bent verrast. En dat biedt het China Festival of Lights niet. Een bezoek aan het evenement is een tijdspassering, een middel om de winter door te komen. Leuk voor kinderen, aardig voor de liefhebber van variété en kunstnijverheid. Niets minder, niets meer.

 

En daarmee blijft toch iets zorgelijks hangen. Als straks de lampionen zijn gedoofd, zijn we niks wijzer geworden. Wel armer.