Zweeloo erkend als Europees kunstenaarsdorp
13-10-09
Zweeloo mag zich officieel kunstenaarsdorp noemen. Het Drentse dorp is afgelopen zaterdag in Skagen, Denemarken erkend als lid van EuroArt, de federatie van kunstenaarsdorpen- en kolonies in Europa.
Zweeloo wordt daarmee de zesde Nederlandse plaats met een dergelijke status. Eerder werden als Domburg, Laren, Oosterbeek, Katwijk en Bergen toegelaten. Den Haag en Blaricum staan nog op de wachtlijst. Bij de federatie zijn nu 69 dorpen en steden aangesloten verspreid over 21 landen.
Door de erkenning wordt het mogelijk Zweeloo breed onder de aandacht te brengen als een plaats met een belangrijk cultuurhistorisch verleden. "Daarbij moet je denken aan het organiseren van tentoonstellingen, evenementen en deelnemen aan projecten", zegt Godelieve van der Heijden van Schilderachtig Drenthe, de stichting die Zweeloo bij EuroArt heeft aanbevolen.
"We kunnen nu met 21 landen samenwerken om Zweeloo te promoten als een plaats waar kunstenaars in de negentiende en twintigste eeuw graag naartoe kwamen. Hiermee komt een groot internationaal netwerk voor Drenthe beschikbaar", aldus Van der Heijden. "Bovenalles is het is een officiele erkenning dat Zweeloo een rol heeft gespeeld in een artistiek interessante ontwikkeling."
Er is lang getwijfeld over toelating van Zweeloo tot EuroArt omdat een groot deel van de leden zich afficheert als kunstenaarskolonie, plaatsen waar kunstenaars niet alleen gewerkt maar ook in een gemeenschap hebben gewoond. Zweeloo wijkt daarvan af, omdat het dorp sporadisch door kunstenaars werd bezocht – ze verbleven er slechts tijdelijk en tipten elkaar vervolgens.
Met name de bezoeken van Max Liebermann, Vincent van Gogh (foto: ’Kerkje te Zweeloo’, 1883) en vertegenwoordigers van de zogeheten Haagse School aan het einde van de negentiende eeuw hebben gewicht in de schaal gelegd. "Drenthe kende in die tijd geen goede verbindingen. Kunstenaars moesten echt moeite doen om naar Zweeloo te komen. Dat is veelzeggend," aldus Van der Heijden.
Zweeloo heeft anno 2009 iets wat veel andere kunstenaarsdorpen niet hebben, stelt Van der Heijden. "Voor een groot deel ziet het dorp er nog steeds uit zoals aan het einde van de negentiende eeuw. Het landelijke karakter waar de kunstenaars destijds voor naar Drenthe kwamen, is hier bewaard gebleven."
Bij de promotie van het kunstenaarsdorp wil Schilderachtig Drenthe zich niet alleen op Zweeloo richten. "Idee is om ook aandacht te vestigen op Rolde, Vries, Exloo en Orvelte – allemaal Drentse dorpen met een artistieke cultuurhistorische waarde. Zweeloo kan mooi fungeren als het artistiek- historische hart van de Hondsrug," aldus Van der Heijden.