Poëtische uitmarkt, ACG Vianen en videogedichten
Hoe ver kan een schip in Drenthe zeilen?

Wel Natter, maar geen Droog en Van Wissen

Het lijkt een indrukwekkende lijst, de deze week vrijgegeven longlist voor Het Beste Groninger Boek. Liefst 32 titels dingen naar de prijs. Allemaal gepubliceerd tussen augustus 2008 en augustus 2009. Ze zijn geschreven door Groningers of hebben betrekking op Groningen. Maar bij nader inzien, valt er op de lijst veel af te dingen.

 

Want waar zijn Dan maak je maar zin van Barbara Stok, Proefverlof en De vlucht van Joost Heyink, Vakantievriendinnen van Gonneke Huizing en Mediamores van Henk Blanken? Of anders Wat een land! en Voor het vaderland weg van Driek van Wissen, Veldheer en andere liefdesgedichten en Bart FM Droog en Zus van Sanne Parlevliet? Vergeten in te zenden door de uitgevers?

 

Het zou zo maar kunnen. Vreemd is dat Jan Mulder wel op de lijst staat met De analyticus, maar niet met Labradoedel. En wat de jeugdboeken betreft, ze dingen zeker mee. Dat blijkt in ieder geval uit Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp, die overigens zijn prentenboeken weer niet genomineerd zag. Weet de jury – Sandra van Voorst, Daan Nijman en Louis Stiller – daar meer van?

 

Het merendeel van de genomineerden is literair: zeven dichtbundels, zeven romans, vier biografische boeken. Uitgeverij Passage is – statistisch gezien – de grootste kanshebber. Het bedrijf van Anton Scheepstra uit Groningen prijkt met tien uitgaven op de longlist. Uitgeverij Noordboek dingt met vijf titels mee, kleine Uil met vier.

 

De prijs voor Het Beste Groninger Boek wordt eind oktober uitgereikt tijdens de eerste editie van festival Het Grote Gebeuren in Groningen. Het evenement opent op 31 oktober met optredens van Thomas Rosenboom en Kristien Hemmerechts en wordt 1 november afgesloten middels een debat tussen onder anderen Bas Heijne en Thomas Vaessens.