Na Johan de Noord en Jan Germs is het nu Harm Dijkstra die een bijdrage levert aan de openbare gedachtewisseling over modern streektaaltheater. Voor wie het begin heeft gemist, klik hier, hier en daar. Of volsta met het lezen van de vraag of het mogelijk is in Drenthe een eigentijdse theatervoorstelling van de grond te tillen, voor een breed publiek, waarbij de belangrijkste voertaal het Drents is.
Harm Dijkstra is behalve radiomaker en helft van het duo Harm & Roelof, schrijver van de musical Heb lief en leed in Sleen. “Daor hew arg veul succes met had, en daor hebt wij vaak op deurfilosofeerd. Want er bint in Slien en umgeving hiel veul plekken die je tot theater kunt umbouwen, ofhankelijk van wat je wilt gaon opvoeren.”
Dijkstra is liefhebber van theater op locatie, dicht bij het publiek. “Ik bin van miening dat producties in de streektaol overal speuld moet worden, en niet exclusief in ien theater”, zegt hij. “Ik denk daj streektaolproducties moet promoten, en daor vervolgens een geschikte lokatie/lokaties bij moet zuken.” Met andere woorden eerst een stuk, dan een plek.
Johan de Noord stelde voor om alle Drentse gemeenten aan te doen. Henk Beuker, de man die deze discussie heeft aangezwengeld, dacht aan een galavoorstelling aan het einde van het theaterseizoen. Kijken we naar theatergroep Waark in Groningen, dan zien we dat hun nieuwste voorstelling tWotterop! 22 keer wordt gespeeld, waarbij zelfs het water zal worden aangedaan.
En Tryater in Friesland beperkt zich evenmin tot de reguliere theaters. Over Tryater gesproken: deze week kwam het bericht dat de voorstellingen Fan de stêd en it libben en Diplodocus Deks meedingen naar de AVRO Toneelpublieksprijs. Er doen dit jaar 27 theaterproducties aan de prijs mee en Fan de stêd en it libben is inmiddels doorgedrongen tot de volgende ronde.