Jacques Vriens over sprookjes, romans en onderwijs
DJT de Reus speelt 'De kleine Faust'

'Hardloper Huizenga' in race Beste Groninger Boek

Hardloper Huizenga van Job van Schaik is genomineerd als het beste Groninger boek van het afgelopen jaar. Het verhaal over de opkomst en ondergang van de snelste atleet die het Noorden ooit heeft gekend doet met nog vier andere titels mee in de categorie non-fictie.

 

Dat heeft de jury van de prijs donderdag bekendgemaakt. Andere genomineerden zijn de Biebel, de Groningse vertaling van het Oude en Nieuwe Testament, Wandelcursus Groningen van Frank den Hollander & Herman Sandman, Zeedijken in het noorden van Fokko Bosker en Stinzenplanten van Klaas van Nierop.

 

In de categorie fictie zijn eveneens vijf titels genomineerd: de dichtbundels Binnenvaart van Jurre van den Berg en Toen ik dit zag van Rutger Kopland, de thriller Wraaktocht van Lupko Ellen, de roman Zoek op liefde van Herman Franke en de jeugdroman Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp.

 

Hardloper Huizenga wordt door de jury geprezen als 'een klassiek jongensboek over een Groninger legende'. De Biebel als 'een bijzonder initiatief en een belangwekkend project'. Binnenvaart van Jurre van den Berg heet 'een verrassend sterk debuut van een jonge dichter, vol juweeltjes en raadsels'.

 

De genomineerde boeken zijn gekozen uit een lijst met 32 titels. De jury wordt gevormd door Sandra van Voorst (docent Faculteit der Letteren RUG), Daan Nijman (boekhandelaar en literatuurpromotor) en Louis Stiller (journalist, schrijver, hoofdredacteur en uitgever).

 

De uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens Het Grote Gebeuren, een tweedaags festival op 31 oktober en 1 november met nog vier andere literaire activiteiten: een debat over engagement, een voorleesavond met bekende schrijvers, een jongerenprogramma en een boekenmarkt.

 

De activiteiten vinden plaats in de Openbare Bibliotheek en in Het Paleis. Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek in Groningen, bij Selexyz Scholtens en aan de zaal en kosten €5 en €7,50. Zie ook www.letterenstad.nl.