Charlotte Dematons doet een boekje open
Hoe ver kan een schip in Drenthe zeilen? (2)

ArtOlive Jong Talent 2009 voor Edwin Deen

Edwin Deen is vrijdagavond in Amsterdam uitgeroepen tot winnaar van de ArtOlive Jong Talent 2009, een kunstprijs voor afgestudeerden aan een Nederlandse Kunstacademie. Deen, opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie, werd gekozen uit een veld met dertig kunstenaars die dit eerder jaar zijn afgezwaaid.

 

EdwinDeen
De jury koos de winnaar op basis van een installatie ‘waarin hedendaagse techniek, romantiek van een poëtisch landschap en gedachten over vergankelijkheid subtiel samenkomen’. “Een werk met een authentiek handschrift, een installatie die op zichzelf staat, aan niets en niemand refereert en overtuigt door de originele en subtiele combinatie van vorm, inhoud en betekenis.”

 

Vrijwel alle beoordeelde werken waren dit jaar sterk figuratief. “Abstractie is duidelijk niet salonfähig bij deze generatie academieverlaters”, aldus de jury met onder anderen voormalig museumdirecteur Wim van Krimpen. Academie Minerva deed dit jaar aan de prijs mee met vier afgestudeerde kunstenaars. Het werk van alle genomineerden, onder wie ook Rita Neef uit Meppel, is te bekijken via www.jongtalent09.galerie.nl.