Of ze al een beetje zenuwachtig is? Correen Dekker (foto: Reyer Boxem), samen met Maarten Praamstra en Arjen Nolles organisator van Dichters in de Prinsentuin, knijpt de ogen tot spleetjes, denkt even na en zegt dan resoluut: "Steeds minder, eigenlijk. Het is allemaal zo goed geregeld. En stel dat we voor één dichter zijn vergeten een hotel te boeken, dan vinden we daar ook een goede oplossing voor."
Vanaf woensdag 29 juli wordt de binnenstad van Groningen overspoeld door dichters. Grote namen, kleine namen. Oud en jong. Uit België en Nederland. Hans Hagen komt. Maar ook Iduna Paalman, winnaar van de Belcampo-prijs. Gerrit Komrij, Tsjêbbe Hettinga en Sjoerd Kuyper. Jurre van den Berg, Harm Hendrik ten Napel en Marleen van der Velden.
Tachtig namen staan op het programma, verspreid over drie dagen. Dichters in de Prinsentuin is daarmee het grootste poëziefestival van ons land. "Veertig professionals en veertig amateurs", zegt Dekker. "Meer kan eigenlijk niet, dat zou ten koste zou gaan van de tijd die een dichter krijgt om voor te dragen. Of je moet een dag aan het festival toevoegen."
Zoveel dichters, en niet de minste, op een gratis toegankelijk evenement. Hoe doen ze dat? "Op 1 augustus moet er al iets van een plan liggen", legt Dekker uit. "In november worden vervolgens de eerste namen vastgelegd, dat zijn meestal de professionele dichters. Daarna gaan we op zoek naar de amateurs, van wie een deel zich spontaan aanbiedt. Het is veel poëzie lezen, en waar mogelijk ook beluisteren."
De selectie wordt bepaald op basis van wat er gaande is. Maar ook aan de hand van persoonlijke voorkeuren: "Zelf hou ik erg van hermetische poëzie, en van mooie woorden. De voorkeur van Arjen Nolles neigt bijvoorbeeld naar poëzie met spreektaal. We willen dichters met bewezen kwaliteit, maar ook beginners met potentie."
Het introductiekarakter is belangrijk, zegt Dekker. "We willen dichters laten optreden die weinig, of nooit eerder in Groningen zijn geweest. En om het voor zo veel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken, vragen we geen entree. Het publiek moet zonder vrees de tuin kunnen binnenlopen. En ook tijdens het slot, op het terras van het Schouwburgcafé, hoort geroezemoes er gewoon bij."
De optredens op het theeveld en in de loofgangen van de Prinsentuin vormen het hart van het festival. Daarnaast wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de randprogrammering. Zo reageren dichters woensdag in De Spieghel op een film waarin Bob den Uyl door het (Groninger) landschap reist en wordt tevens een poëziekaraoke gehouden met geprojecteerde gedichten uit onder meer De Dikke Komrij.
De jaarlijkse bloemlezing heeft als titel L x B x H (x t) – iets wat voortvloeit uit het thema van het festival, deze keer ‘ruimte en tijd'. Donderdagavond wordt dit concreet als Wolthoorn & Co. ter gelegenheid van het jaar van de sterrenkunde, wordt omgedoopt tot ‘Planeet Poëzie' met Marc Tritsmans, Ward van der Houwen en Han van der Vegt, dichter van het sciene fiction-epos Exorbitans.
Ook interessant: Charlie May met zijn Reynaert-rap op vrijdagmiddag. En wat te denken van een poëzieruilbeurs? Iedere ongelezen bundel levert een bon op die kan worden ingeleverd voor een andere uitgelezen bundel. Dé gelegenheid om bijvoorbeeld het werk van Kasper Peters te ruilen tegen dat van Sieger MG. Dekker: "Indien gewenst, kan dat heel discreet."
Festival
Dichters in de Prinsentuin wordt 29, 30 en 31 juli in de binnenstad van Groningen gehouden. Het gratis toegankelijke hoofdprogramma vindt donderdag en vrijdag plaats in de tuin aan de Turfsingel. Voor ‘Planeet Poëzie' op 30 juli in Wolthoorn & Co. aanmelden via info@dichtersindeprinsentuin.nl. Voor het complete programma met alle namen en tijden zie www.dichtersindeprinsentuin.nl.