Shakespeare Monologen Festival in Diever
‘Drukkerij Giethoorn Ten Brink in Meppel failliet’

Martin Hillenga streektaalfunctionaris Groningen

Martin Hillenga uit Veendam is benoemd tot de nieuwe streektaalfunctionaris van Groningen. Zijn aanstelling als opvolger van Siemon Reker is vrijdag bekendgemaakt op het provinciehuis in Groningen.

 

Hillenga (Zuidlaarderveen, 1972) is van huis uit historicus met als specialisatie het Noord-Nederlandse verleden. Zo was hij onder meer betrokken bij de driedelige uitgave over de provinciale geschiedenis van Groningen en de totstandkoming van de Encyclopedie van Drenthe.

 

Met Hillenga krijgt Groningen een streektaalfunctionaris van het 'rekkelijke' soort. Tijdens zijn eerste optreden gaf de nieuwe functionaris aan dat hij de invloed van het Hollands op het Gronings niet per definitie slecht vindt en dat hij waarde hecht aan een gelijkwaardige behandeling van de Groninger taal, cultuur en geschiedenis.

 

Door afstand te nemen van het taalpurisme zet Hillenga de lijn van Reker voort. Die heeft de afgelopen 25 jaar als streektaalfunctionaris vooral de rijkdom en mogelijkheden van de Groninger taal voor het voetlicht gebracht. In zijn afscheidstoespraak riep Reker gisteren wederom op tot meer waardering voor de verscheidenheid van de streektaal.