Nu even niet
Gouden Uil 2009 voor debutant Robert Vuijsje

Jan Menses (1942-2009)

JanMenses Beeldend kunstenaar Jan Menses uit Meppel is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zaterdag 2 mei tijdens een vakantie in Duitsland na een hartaanval. Menses, onder meer bedenker van de zwerfklapkei, was als kunstenaar gespecialiseerd in installaties waarmee hij vaak op de actualiteit reageerde.

 

Menses werd bekend met een reeks opvallende werken waarin hij op ludieke wijze speelde met het idee dat er in Drenthe weinig gaande is. Illustratief was zijn informatiepaneel De raadselachtige verdwijning als bijdrage aan de manifestatie 'Oranjekanaal' in 2006 en het project Taferelen langs de spoorlijn met onder meer een antieke vliegtuigcrash, een reusachtig oog en een prehistorisch bot langs de spoorlijn Zwolle – Groningen.

 

Een aantal jaren geleden richtte Menses het Drents Genootschap van Keischilders 'Erica' op, een club die zich toelegde op 'alle facetten van het keischilderen’ en daarmee 'een ander geluid' wilde laten klinken in de Drentse beeldende kunst. In 2001 stelde hij met kunstenaarsinitiatief DeFKa een gebrek aan culturele vernieuwing in Drenthe aan de kaak. Drenthe dreigde volgens Menses te verworden tot een folkloristisch reservaat.

 

Menses werd geboren in Amsterdam waar hij in de jaren zestig een opleiding volgde aan de Grafische School en in de jaren tachtig aan de Vrije Academie. Voor hij kunstenaar werd, was hij eigenaar van een reclamebureau. Voor zijn verhuizing naar Meppel werkte Menses in Hoorn waar hij een van de oprichters was van de plaatselijke kunstenaarsvereniging. Menses wordt in besloten kring gecremeerd. (Foto uit 2006 van Marcel Jurian de Jong)