Don Diablo levert mix-cd voor tijdschrift 'DJmag'
Fritzi ten Harmsen van der Beek (1927 - 2009)

Louter genieten: De onstuitbare Simon Vinkenoog

Vinkenoog Met de publicatie van zijn verzamelde gedichten – 1200 bladzijden – en het eerbetoon van Spinvis met de cd Ritmebox leek het jubeljaar rond de 80-jarige Simon Vinkenoog wel voorbij. Maar nee, ook in 2009 blijft het fenomeen Vinkenoog volop in de schijnwerpers staan. Is het niet met optredens op verrassende plekken dan is het wel middels de dvd Louter genieten.

 

De dvd bevat opnamen uit verschillende jaren en valt in twee delen uiteen. Zo zien we de dichter in zijn bovenwoning in Amsterdam waar hij bezoek krijgt van Armand, bij zijn huisje op een volkstuincomplex, op een boot tijdens Sail 2005 en tijdens een festival bij de culturele vrijhaven Ruigoord. Het tweede deel is gemaakt in 2008 en speelt zich af in een bovenzaaltje waar Vinkenoog in hoog tempo een groot aantal gedichten leest.

 

Richting en duiding kent Louter genieten niet. Het is de makers vooral om een beeld van de onstuitbare performer te doen. Ze tonen de spraakwaterval van een onwaarschijnlijk levenslustige, eeuwig jong man. Iemand van onschatbare waarde voor de Nederlandse poëzie, maar zo productief en nadrukkelijk aanwezig dat een beetje luisteraar en kijker na verloop van tijd murw achteruit zakt. In de beperking herkent men de meester, Vinkenoog herken je aan een woordenstroom die alleen stopt als de dichter sterft.

 

Dvd: Simon Vinkenoog. Louter genieten. (The Van Studio) Speelduur: 60 minuten